Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Подгорици одржан Округли сто у оквиру Програма јавне расправе о Нацрту текста закона о животном партнерству особа истог пола

Објављено: 19.06.2018. 22:03 Аутор: ПР служба

У Подгорици је данас одржан трећи и завршни Округли сто у оквиру Програма јавне расправе о Нацрту текста закона о животном партнерству особа истог пола.

Јавна расправа започела је, за заинтересовану јавност,  14. маја и трајаће до 25. јуна.

Директорица Радошевић Маровић представила је текст Нацрта закона о праву на заједнички живот особа истог пола и свим правима и обавезама која им из тог статуса припадају. Према њеним ријечима највећи дио овог закона односи се на низ права и обавеза која се, за представнике/ице већинске хетеросексуалне популације, напросто подразумијевају.  

Предложеним рјешењима у Нацрту Закона прецизиран је појам животног партнерства, а највише простора посвећено је правним дејствима овог Закона и то: на нормирање издржавања, старатељства, имовинских односа, пореских права и обавеза, здравственог осигурања и заштите, социјалне и дјечије заштите, права на наслијеђивање и низ других права и обавеза које произлазе из заједничког живота.

Наравно, истакла је да омогућавањем остваривања ових права особама истог пола ничим се  не угрожавају, нити умањују права других нити ће она, на било који начин мијењати или утицати на остваривање права других лица која нису припадници ЛГБТИ популације.

Она је изразила увјерење да ће овај Закона допринијети већем степену остваривања људских права оних наших грађана и грађанки који су истополне сексуалне орјентације, те да ће свако лице у Црној Гори уживати Уставом, међународним прописима и домаћим законима гарантована људска права и слободе, без дискриминације.

Током Јавне расправе чула су се различита мишљења и ставови, а обавезуа Радне групе је да све примједбе и сугестије пажљиво размотри на начин што ће све оно што се чуло на јавним трибинама или је достављено писаним путем, бити обрађено у извјештају са Јавне расправе. Извјештај са Јавне расправе биће саставни дио Нацрта закона који се бити упућен Влади Црне Горе, односно Предлога који ће бити упућен Скупштини на даљу процедуру.

Извјештај ће бити јавно доступан.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?