Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пејановић поводом Свјетског дана избјеглица: Црна Гора досљедна афирмацији, заштити и остваривању људских права и слобода

Објављено: 20.06.2018. 18:00 Аутор: МУП

Свјетски дан избјеглица подсјећа нас на патњу и страдање људи широм свијета, али и указује на њихову борбу, истрајност и храброст упркос охолим животним условима са којима се сусријећу, поручио је данас државни секретар у Министарству унутрашњих послова Драган Пејановић поводом обиљежавања овог датума, уприличеног у сарадњи са Министарством рада и социјалног старања и УНХЦР-ом.

Пејановић је подсјетио на висок степен емпатије и солидарности који су грађани Црне Горе исказали према више од 120 хиљада избјеглих и расељених лица, што је било око 20% популације Црне Горе, која су усљед сукоба на територији бивше Југославије била принуђена да напусте своје домове, поштујући основну људску обавезу да се заштите они који бјеже од страдања, ратова и прогона.

Осврнувши се на актуелни тренутак, државни секретар Пејановић казао је да Црна Гора, усвајањем новог Закона о међународној и привременој заштити странаца, који је на снагу ступио у јануару ове године, као и новог Закона о странцима који је ступио на снагу у марту, настоји да обезбиједи боље услове живота за избјеглице, у складу са међународним стандардима и стандардима Европске уније. Он је додао да се у континуитету спроводе бројне активности, у циљу пуне имплементације новог нормативног оквира и примјене стандарда за заштиту рањивих група које долазе из различитих култура.

Истакавши актуелне миграторне изазове, Пејановић је казао да се интензивно ради на проширењу смјештајних капацитета за странце који траже међународну заштиту, те да је у ту сврху инсталирано шест нових објеката у кругу постојећег Центра за прихват, а у наредном периоду, како је појаснио, аплицирањем за средства из ИПА 2018, Влада Црне Горе настојаће да кроз реконструкцију Карауле Божај оснажи одговор на тренутне потребе и приоритете који се односе на миграциону ситуацију.

Свјетски дан избјеглица – 20. јун, трајни је подсјетник на чињеницу да у земљама које се не налазе тако далеко од нас, људи пате и умиру у застрашујућем броју, али и као порука да застанемо и запитамо се колико смо поводом тога учини као држава, друштво и појединци, закључио је државни секретар Пејановић, и поручио да ће Црна Гора, као и до сада, бити досљедна у афирмацији, заштити и остваривању људских права и слобода, с посебним нагласком на осјетљиве друштвене групе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?