Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Састанак Мјешовите комисије Црне Горе и Републике Летоније у вези превоза путника и терета у међународном друмском саобраћају

Објављено: 21.06.2018. 13:34 Аутор: МСП

У протекла два дана одржан је састанак Мјешовите комисије Црне Горе и Републике Летоније у области међународног друмског превоза путника и терета у Риги у организацији Министарства саобраћаја Републике Летоније. Црногорску делегацију предводио је генерални директор Директората за друмски саобраћај у Министарству саобраћаја и поморства г. Далибор Милошевић, а летонску г. Таливалдис Вецтиранс директор сектора за друмски саобраћај у Министарству саобраћаја Републике Летоније.

На поменутом састанку разговарало се о имплементацији Споразума између Владе Црне Горе и Владе Републике Летоније о међународном друмском саобраћају и унапређењу и подстицању  међународног друмског саобраћаја између двије државе, узимајући у обзир низак ниво трговиснке размјене.

Споразумом се уређују односи у превозу у међународном друмском саобраћају на савремен начин и истима се олакшава проток робе и путника и уклања низ административних баријера. Исти представља нови правни и регулаторни оквир у овој области а битно је истаћи да предвиђа могућност либерализације поједних врста превоза на основу договора чланова Мјешовите комисије чиме се смањују трошкови превоза и уклањају административне баријере у међународном друмском саобраћају.

Резултат дводневног засиједања Мјешовите комисије садржан је у потписаном Протоколу о међународном друмском саобраћају између Црне Горе и Републике Летоније. Битно је истаћи да су делегације постигле договор да се од 01. јануара 2019. године, превоз терета у билатералном и транзитном међународном друмском саобраћају између двије земље обавља без дозвола.

Надаље, договорен је контигент за размјену дозвола за превоз терета у 2019. години у броју 100 дозвола за/из трећих земаља, чиме се задовољавају потребе превозника који обављају ову врсту превоза.

Такође, црногорска делегација је летонску страну упознала у достигнућима на усаглашавању националног законодавства у области друмског саобраћаја са законодавством ЕУ и Повељом Квалитета у оквиру мултилатералне квоте ЦЕМТ, као и о даљим плановима  у складу са Програмом приступања Европској унији.

Констатовано је, иако је робна размјена између двије земље на ниском нивоу, анализом података везаних за увоз и извоз роба између двије земље у 2016. и 2017. години ситуација се значајно мијења у прилог повећању робне размјене.

 

Министарство саобраћаја и поморства

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?