Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Међународни дан избјеглица

Објављено: 20.06.2018. 14:35 Аутор: мрсс

На основу званичних база података података у Црној Гори борави 3.493 расељена из Босне и Херцеговине и Хрватске, као и 8.084 са Косова.

Црна Гора је у континуитету предузимала активности и донијела низ стратешких докумената којима се регулишу модели и услови за трајно рјешавање питања расељених и интерно расељених особа. Усвојена је Стратегија за два основна рјешења тог питања – добровољни повратак у државу поријекла и интеграција у црногорско друштво. Усвојен је и Закон о измјенама и допунама Закона о странцима, који прописује регулисање правног статуса и приступ осталим правима за особе које изражавају спремност да се интегришу у Црну Гору. Такође је успостављена и сарадња Црне Горе, Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине, кроз Декларацију потписану током министарске конференције у Београду у новембру 2011. године, која је касније преточена у велики донаторски програм- Регионални стамбени програм.

Кроз Регионални стамбени програм за Црну Гору, предвиђено је обезбједјење средстава за рјешавање стамбеног питања за 6.063 лица (1.177 домаћинстава) која спадају у најрањивије категорије (лица смјештена у неформалним колективним центрима и угрожена лица у приватном смјештају, са посебним освртом на Камп Коник).

Тренутно се Регионални стамбени пројекат спроводи се у више од 13 црногорских општина: Беране, Андријевица, Подгорица, Улцињ, Никшић, Будва, Рожаје, Плав, Херцег Нови, Бар, Даниловград, Тиват и Пљевља. Овај програм ће значајно доприњети затварању кампа Коник (највећи колективни камп за расељена лица у Црној Гори) као и осталих колективних центара за смјештај расељених и интерно расељених лица.

Кроз наведени програм предвиђена је: градња 907 стамбених јединица; испорука градјевинског материјала за 120 стамбених јединица, градња 50 готових кућа, 62 смјештајне јединице у Дому старих, у Пљевљима, куповина станова у Општини Херцег Нови са могућношћу прошрења пројекта и на друге приморске општине, Реконструкција постојећих Војних објеката – Војни комплекс Требјеса за потребе изградње дома за стара и одрасла инвалидна лица у општини Никшић . Укупна вриједност пројекта: 27.696 милиона еура а контрибуција државе: 15%, тј. 4.154 милиона еура; потребна средства: 23. 542 милиона еура.

Рјешавање питања расељених и интерно расељених лица представља дио предприступних преговора између Црне Горе и Европске уније, у оквиру Поглавља 23 - „Правосуђе и темељна права”. Извјештаји о напретку Црне Горе у процесу приступања Европској унији такође препознају значајан напредак постигнут о овој области и препоручују да се осигура помоћ лицима која су аплицирала за статус странца с некомплетном документацијом, као и да интерно расељена лица имају пун приступ правима.

Поводом Међународног дана избеглица који се обележава као сјећање на оне људе који су били приморани да усљед ратова, због страха од прогона, насиља, конфликта напусте своје домове, користим прилику да позовем на мир и толеранцију.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?