Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предложена иницијатива да се општина Улцињ придружи Мрежи градова равноправности Западног Балкана

Објављено: 21.06.2018. 14:44 Аутор: ПР служба

На маргинама састанка Регионалног координационог одбора механизама за родну равноправност- Балканске регије, министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка сусрео се и разговарао са представницама овог тијела, Вишњом Љубичић правобранитељицом за равноправност полова Републике Хрватске и Самром Хаџиабдић- Филиповић директорицом Агенције за равноправност сполова Босне и Херцеговине.

Састанак је одржан у Улцињу, а истом су присуствовали и предсједник и потпредсједница општине Улцињ Љоро Нрекић и Хатиџе Гјони.

Регионални координациони одбор механизама за родну равноправност-Балканске регије дјелује од 2005. године када је потписана Сарајевска декларација о сарадњи на унапријеђењу механизама за родну равноправност у земљама Западног Балкана. 2014. године потписана је изјава о приступању којом су дефинисане приоритетне области којима ће се бавити родни механизми у циљу унапријеђења политика у земљама Западног Балкана.

Министар Зенка истакао је да је национални План активности за постизање родне равноправности у складу са приоритетним областима дефинисаним поменутим документима. Он је рекао да је у том контексту, Црна Гора препознала важност ове политике и да константно ради на спровођењу УН Резолузиције 1325, те свих међународних и домаћих докумената који третирају људска права жена.

Састанак је уприличен поводом иницијативе поменутог Регионалног координационог одбора за пружање стручне подршке имплементацији  УН Резолуције 1325 „Жене, мир, безбједност“, будући да је овај Одбор препознао општину Улцињ, због њене мултикултуралности и мултинационалности, као примјер добре праксе за израду Локалног акционог плана за примјену ове Резолуције. Такође, предложено је потписивање Споразума о придруживању Европској повељи о равноправности мушкараца и жена на локалном нивоу, чиме би се општина Улцињ придужила мрежи градова равноправности Западног Балкана.

На састанку је договорено да ће Регионални координациони одбор - Балканска регија, кроз свој истраживачки рад, пружити сву потребну стручну подршку и представити добра искуства и позитивне праксе у циљу укључивања најјужније црногорске општине у поменуту Мрежу градова.

Општина Улцињ је потписница Меморандума о сарадњи у области родне равноправности од 2008. године, са Министарством за људска и мањинска права и Мисијом ОСЦЕ у Црној Гори. Општина константно унапријеђеује своје механизме у предметној области. Основан је Одбор за родну равноправност у локалном Парламенту, а број одборница се повећао на близу 22%, што је значајан помак у односу на претходних 7%.

Министарство за људска и мањинска

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?