Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Слободе лишено 12 лица због КД превара у продуженом трајању – интензивно се трага за још једним осумњиченим лицем; осумњичени да су оштетили једну фирму за износ од око 1.666.000 еура

Објављено: 21.06.2018. 20:11 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а – Одсјека за сузбијање привредног криминалитета су, предузимајући мјере и радње из своје надлежности, расвијетлили превару почињену на штету фирме „Роаминг Монтенегро“ и лишили слободе 12 лица због постојања основане сумње да су починила кривично дјело превара у продуженом трајању, док је за још једним осумњиченим лицем је расписана потјерница због сумње да је починило ово кривично дјело. Сумња се да су ова лица, овим кривичном дјелом, за себе прибавила противправну имовинску корист у износу од око 1.666.000 еура. Лица лишена слободе су уз кривичну пријаву приведена државном тужиоцу у Основном државном тужилаштву у Подгорици.

Наиме, службеници Одсјека су лишили слободе 12 лица, и то: Д.П. (53) из Никшића, И.К. (27) из Никшића, Д.М. (28) из Никшића, Р.П. (25) из Никшића. Д.Б. (33) из Никшић, С.Б. (38) из Никшића, Н.В. (44) из Цетиња, А.Л. (44) из Цетиња, В.М. (56) из Цетиња, Б.В. (64) из Цетиња, Д.И. (19) из Цетиња, С.К. (21) из Цетиња, због постојања основане сумње да су починили кривично дјело превара у продуженом трајању, док је за Н.В. (24) из Подгорице расписана потјерница и за њим се интензивно трага, због сумње да је починио ово кривично дјело. Они су, како се сумња, ово кривично дјело починили на начин што су, 19.06.2018. године, са пословног рачуна „Роаминг Монтенегро“ д.о.о. Никшић, отвореног код Ерсте банке, на основу фалсификоване документације наведеног привредног друштва извршили 33 трансакције одлива новца према својим рачунима у укупном износу од 1.665.793 еура и на тај начин прибавили противправну имовинску корист у наведеном износу.

Криминалистичка обрада наиме упућује на сумњу да је Н.В. извршио статусне промјене у привредном друштву „Роаминг Монтенегро“ д.о.о Никшић код Централног регистра привредних субјеката на основу фалсификоване документације, гдје је умјесто извршног директора Д.М. приказао себе за извршног директора овог привредног друштва и на основу те и такве фалсификоване документације, доводећи у заблуду службеника Ерсте банке, извршио промјену картона депонованих потписа у овој банци и активирао услугу нетбанкинг-а (електронско плаћање), те на тај начин дошао до података о стању и кретању новчаних средстава на рачуну овог привредног друштва, а све у циљу стицања противправне имовинске користи. Он је, како се сумња, 19.06.2018.године, користећи опцију нетбанкинг-а извршио 33 трансфера одлива новца са рачуна привредног друштва „Роаминг Монтенегро“ д.о.о Никшић према својим рачунима и рачунима осталих осумњичених лица отворених код пословних банака у Црној Гори.

Он је на овај начин, како се сумња, извршио трансфер – одлив новца са рачуна привредног друштва „Роаминг Монтенегро“ д.о.о Никшић на своје рачуне отворене код пословних банака у износу од 955.000 еура. Остатак новца је, сумња се, у договору са осталим осумњиченим лицима, на описани начин пребацио на рачуне наведених осумњичених лица, као и извршио трансфер у износу од 20.793 еура на рачун једног привредног друштва које се бави продајом технике, а у циљу куповине техничке опреме за сопствене потребе.

Осумњичена лица су са својих рачуна успјела да подигну одређени износ готовог новца до момента подношења кривичне пријаве од стране Ерсте банке службеницима Управе полиције, након чега је заједничким активностима службеника Управе полиције и ОДТ у Подгорици и Основног суда у Подгорици остатак новца блокиран на рачунима ових физичких лица.

Службеници Управе полиције у сарадњи са државном тужиоцем у ОДТ у Подгорици настављају активности у раду по наведеном предмету, у циљу утврђивања евентуалног учешћа других лица у извршењу предметног кривичног дјела.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?