Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка науке на Министарском састанку Платформе Западног Балкана за истраживање и иновације у Бриселу

Објављено: 22.06.2018. 16:37 Аутор: Министарство науке
На позив г-дина Карлоса Моедаса, ЕУ комесара за истраживање, науку и иновације, и г-дина Тибора Наврацсицса, ЕУ комесара за образовање, културу, младе и спорт, министарка науке др Сања Дамјановић учествоваће на Министарском састанку Управљачке платформе за истраживање и иновације за земље Западног Балкана, који се 25. јуна 2018. године, одржава у Бриселу, Белгија. 

Најважније теме Министарског састанка 25. јуна 2018. године, односе се на учешће земаља региона у ЕУ Оквирном програму за истраживање и иновације – Хоризонту 2020, и унапријеђење истраживачких и иновационих капацитета у земљама региона, са фокусом на националне и регионалне центре успјешности.

Министарка Дамјановић ће овом приликом представити активности на успостављању будућег регионалног центра изврсности - Међународног научног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ), који би био велика прекретница за економију и привреду земаља овог Региона, као и црногорски Центар изврсности у биоинформатици (БИО-ИЦТ). 

Претходно ће министарка учествовати на састанку Управљачке Платформе за истраживање и иновације, којим ће ко-предсједавати Бугарска, предсједавајућа Савјетом Европске уније, Република Аустрија, будућа предсједавајућа Савјетом Европске уније, Република Албанија, у име земаља Западног Балкана, и Европска комисија – Генерални директорат за истраживање и иновације. 

Управљачка платформа за истраживање и иновације за земље Западног Балкана је стратешко тијело ЕУ и земаља региона за питања науке, технологије и иновација, које служи за размјену информација, договор о заједничким иницијативама, а такође и као форум за размјену сугестија и предлога које регион Западног Балкана упућује Европској комисији и земљама чланицама ЕУ. 

У оквиру овог састанка, црногорска делегација представиће напредак у области истраживања и иновација за период октобар 2017. године – јун 2018. године.
                                                              
МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?