Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пучински реморкер Морнарице ВЦГ ПР-41 ОРАДА завршио учешће у међународној војној вјежби „АДРИОН ЦАX/ЛИВЕX 2018“

Објављено: 13.06.2018. 19:00 Аутор: ВЦГ

Пучински реморкер Морнарице ВЦГ ПР-41 ОРАДА, под командом поручника бојног брода Ивана Лаковића, са 20 чланова посаде,  учествовао је у међународној војној вјежби „АДРИОН ЦАX/ЛИВЕX 2018“.  Вјежба је изведена у Тирани, Драчу и Валони, у Републици Албанији, у периоду од 3. до 13. јуна 2018.године. Осим Морнарице ВЦГ, на вјежби су учествовале морнарице Италије, Грчке, Хрватске, Албаније и Словеније. 

Вјежбе у луци су се односиле на практични приказ радњи и мјера приликом борбене отпорности брода (борба против пожара и продора воде на броду), секвенци бординга и заштите снага у луци, спуштање људства и терета из хеликоптера на брод, комуникацијских вјежби и припрема за фазу на мору по питању навигације и тактичког маневрисања.

Други дио вјежбе, изводио се на мору, гдје су се спроводиле вјежбе поморске блокаде и контроле поморског саобраћаја, уз бројне секвенце бординга, тактичког маневрисања, трагања и спасавања, заштите брода од највећег интереса током пловидбе у формацији СЦРЕЕН, артиљеријског гадјања на мору, као и комуникацијских вјежби сигнализације свјетлом.

Посада ПР-41 је све задатке изврсила успјешно, нарочито током вјежбе ГУНЕX-а (артиљеријско гадјање на мору), гдје је посада топова показала изузетну увјежбаност и прецизност.

Вјежба АДРИОН ЦАX/ЛИВЕX 2018 је оцијењена највишом оцјеном од стране командног штаба и команданата бродова учесника вјежбе, као и представника Шесте флоте Морнарице САД у Медитерану који је пратио вјежбе бординга у луци и на мору.

Наредне године Црна Гора ће бити домаћин вјежбе АДРИОН.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?