Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Котору спроведене радионице за кадар из јавних предшколских установа за препознавање сметњи слуха и говора код дјеце у најранијем узрасту

Објављено: 23.06.2018. 18:00 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

При Ресурсном центру за слух и говор „Др Перута Ивановић“, Котор у петак, 22. јуна спроведене су радионице за кадар из јавних предшколских установа за препознавање сметњи слуха и говора код дјеце у најранијем узрасту, као и за израду и примјену дидактичког и едукативног материјала за рад с дјецом са сметњама слуха. Учешће на радионици су узели по један стручни сарадник и васпитач из свих јавних предшколских установа.

Као што је познато, посебне установе су трансформисане у ресурсне центре и њихови професионалци се ангажују као подршка редовном васпитању и образовању дјеце са сметњама у развоју. У оквиру Стратегије инклузивног образовања (2014-2018) циљ је да дјеци с посебним образовним потребама омогући приступ образовању, обезбиједи постизање развојних и образовних постигнућа кроз индивидуализовану, додатну подршку. Тако се при Ресурсном центру „Подгорица“ пружа се рана подршка дјеци са тјелесним, комбинованим и сметњама вида, обука кадра по савременим програмима и приступима ране интервенције. Ресурсни центар ,,1.јун“ нуди рану интервенцију, подршку дјеци са интелектуалним сметњама и аутизмом, помоћ и едукацију кадру. У Ресурсном центру „Котор“ родитељи с дјецом која имају сметње слуха бораве у циљу ране интервенције, посебно након уградње кохлеарног импланта и нуди рехабилитација: аудиолошки и логопедски третмани; испитивање и процјена слуха, индикације за оперативно лијечење.

Са жељом да унаприједимо рану подршку свој дјеци, а са фокусом на дјецу с посебним образовним потребама, њихово укључивање и подржавање развоја у оквиру заједнице вршњака намјера је да се у пуном капацитету користе успостављени центри раног раста и развоја при ресурсним центрима.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?