Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Награде за ауторке најбољих радова на конкурсу „Европа и ја“

Објављено: 22.06.2018. 20:02 Аутор: КЕИ
Побједницама конкурса за основце и средњошколце „Европа и ја“ уручене су данас награде за најбоље радове, кроз које су исказале своје виђење Европске уније и њених вриједности.

Ауторке најбољих радова су Ена Шајкић, ученица Основне школе „Друга основна школа“ из Будве, Евгенија Поповић, ученица Средње ликовне школе „Петар Лубарда“ са Цетиња и Василиса Минић, ученица Основне школе „Ристо Манојловић“ из Колашина. Њима су данас уручена три градска бицикла.

KEI

Замјеница главног преговарача и национална координаторка за Ипу, Ивана Глишевић Ђуровић, подсјетила је да је Црна Гора далеко одмакла у процесу преговора са ЕУ, а да ће највише користи од чланства Црне Горе у ЕУ имати управо Енини, Евгенијини и Василисини вршњаци.

KEI

„Управо зато је важно да ЕУ и даље буде предмет ваше пажње и дио формалног, али и неформалног образовања, и да увијек стремите новим сазнањима, како би изградили сопствену визију о значају европског демократског друштва“, рекла је Глишевић Ђуровић.

Шефица Сектора за политику, европске интеграције и привреду у Делегацији Европске уније у Црној Гори, Пламена Халачева, казала је да Црна Гора, на путу да постане чланица ЕУ, нуди младима све више могућности да прихвате вриједности ЕУ и оснаже своје међукултурне и језичке вјештине. Истакла је да су циркулисање знања, мобилност ученика и студената и истраживање и међукултурни дијалог важне европске вриједности, како за садашње грађане ЕУ, тако и за будуће.

KEI

„Евгенија, Ена и Василиса, ви сте будуће грађанке ЕУ и дијелите исте вриједности као грађани ЕУ. Енина слика показује да је Европа изграђена на елементима мира, Евгенија је насликала важност вриједног рада и истрајности, а Василиса је предивно описала идеју толеранције у ЕУ. Дирнута сам вашим радовима“, рекла је Халачева.

Шеф Сектора за демократско управљање и Сектора за економију и животну средину у Канцеларији УНДП у Црној Гори, Томица Паовић, истакао је да су радови ученика подсјетник како свакодневно треба комуницирати о ЕУ, тако да сви могу да се поистовјете са тим. „То је један од циљева нашег заједничког пројекта ЕУ4МЕ. Захваљујући средствима ЕУ, УНДП пружа подршку Влади Црне Горе да процес приступања ЕУ истински заживи и да се комуницирају предности и одговорности које из чланства проистичу“, нагласио је он.

KEI

На конкурс „Европа и ја“, који је расписан у складу са Стратегијом информисања јавности о приступању Црне Горе ЕУ 2014-2018, а у оквиру пројекта „ЕУ4МЕ“, који финансира Европска унија, а спроводи УНДП, стигло је скоро 200 радова.

KEI

Ученици црногорских основних и средњих школа су кроз слике, литерарне и музичке радове, фотографије и видео снимке показали како виде Европу и њихово мјесто у њој. Три најбоља рада одабрао је стручни жири, који су чинили академска сликарка Теодора Никчевић и писац Милисав Поповић, као и представници пројектног тима.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?