Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић говорио на фестивалу "Медитеранске ноте"

Објављено: 24.06.2018. 16:27 Аутор: мку
Министар културе Александар Богдановић говорио је синоћ на фестивалу “Медитеранске ноте”, у Тивту.

Синоћ је на Фестивалу наступио Црногорски симфонијски оркестар који је пратио Бајбу Скриде, летонску виолинисткињу, побједницу највећих такмичења, укључујући и такмичење у Бриселу краљице Елизабете и Ивана Вукчевића, виолинисту из Црне Горе.

Другој фестивалској вечери присуствовао је Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

У свом обраћању министар Богдановић је истакао: “Црногорска музичка и цјелокупна културна сцена посљедњих је година направила видљив помак на пољу размјене умјетничких програма, чији значај превазилази локалне и регионалне оквире. Захваљујући таквој стратегији, многе су наше културно-умјетничке манифестације угостиле велика имена, рангирана у самом врху свјетске умјетности. Међу тим врхунским догађајима, посебно су се истицали музички програми у оквиру којих је публика имала прилику да чује врхунске интерпретације солиста завидних интернационалних каријера, камерних ансамбала и симфонијских оркестара. Радује нас што је фестивал “Медитеранске ноте” конципиран управо на тој, рекао бих, добитној фестивалској комбинацији, захваљујући којој се публици нуди разноврсност музичких форми и врхунско извођење. То јесте формула која класичну музику приближава публици, не нарушавајући естетски ниво једне музичке манифестације која, између осталог, нуди и својеврсну презентацију савремених кретања у извођењу класичне музике.”

mku

“Свједоци смо чињенице да је Тиват позициониран као дестинација високог туризма, а тај статус мора бити подржан и културним садржајима, што је одредило и концепт овог фестивала. Подсјетио бих да “Медитеранске ноте" представљају изузетну допуну љетњег музичког живота Боке Которске - који прије свих чине фестивали у Котору, Херцег Новом и Перасту - чиме је овај живописни залив постао својеврсна музичка сцена, привлачна за оне туристе који траже много више од атрактивне природе и луксуза,” додао је Министар.

MKU



mku

„Медитеранске ноте“ је нови фестивал класичне музике, који ће у Тивту бити одржан од 21.до 28.јуна, а чију је организацију подржало Министарство културе.

mku

Публика ће током седам дана јуна у Тивту моћи да ужива и уз Шкловски квартет који је већ тридесетак година у самом врху камерне сцене, врхунског виолинисту Олега Каскива, Пабла де Наверана шпанског виолончелисту, младог виолинисту из Новог Сада Роберта Лакатоша, естонску клавиристкињу Ирину Захаренкову, Данијела Роуланда енглеско-холандског виолинисту, пољског виолинисту Роберта Ковалског, хрватску челисткињу Монику Лесковар, чувеног румунског виолисту и композитора Владимира Манделсона којима ће се прикључити у мјешовитим комбинацијама швајцарски квартет „Енергиа нуове“ и Црногорски симфонијски оркестар.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?