Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић: Цетиње је велико градилиште, динамика и квалитет реализације капиталних пројеката биће под посебном пажњом Владе

Објављено: 25.06.2018. 20:25 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

                  

Инфраструктурни пројекти који се из капиталног буџета реализују на подручју општине Цетиње важна су претпоставка за убрзан привредни развој Пријестонице. Ти пројекти морају се реализовати квалитетно и у складу са уговореном динамиком, како би што прије били видљиви ефекти по развој локалне економије, створиле се претпоставке за отварање нових радних мјеста и бољи квалитет живота свих грађана Пријестонице, оцијенио је приликом данашње радне посјете Цетињу потпредсједник Владе мр Милутин Симовић.  

  

У циљу сагледавања динамике и квалитета радова на актуелним инфраструктурним пројектима, потпредсједник Симовић, заједно са директорима Дирекције за саобраћај  и Дирекције јавних радова, Савом Парачом и Алмером Калачем, као и градоначелником Пријестонице Цетиње Александром Кашћеланом обишао је радове на неколико важних пројеката – изградњу новог фудбалског стадиона, трга и пијаце на Његушима, као и радове на изградњи модерне регионалне саобраћајнице од Цетиња до Његуша и од Крстца према Ивановим Коритима.

  

“На терену смо са циљем да сагледамо како тече реализација уговорених пројеката. Након почетних информација да на капиталном пројекту какав је стадион имамо застој, данас можемо да кажемо да смо охрабрени са оним што смо видјели и што смо чули од извођача радова. Очекујемо и позивамо извођача радова да буде до краја досљедан и одговоран у реализацијии уговорених обавеза, а то значи да у року од три године имамо завршен овај капитални пројекат, да се годишње потроши до 3 милиона еура и да се радови заврше динамиком и квалитетом у складу са урађеном пројектном документацијом. С пажњом ћемо пратити даљу реализацију овог пројекта и адекватно реаговати, поручио је Симовић.

 

Он је истакао да је ова година за Пријестоницу посебно изазовна, јер је прва након доношења Закона о Пријестоници, који треба да обезбиједи нови развојни импулс Цетињу.

  

MPRRMPRR 

   

Сви да буду одговорни за свој дио посла

  

„Да би то постигли, морамо имати ангажован рад надлежних дирекција, свих ресора у Влади и партнерство са локалном самоуправом“, казао је Симовић.

  

Према ријечима потпредсједника Симовића, демонтрацијом приступа обостране одговорности може се гарантовати реализација планираних капиталних буџета  и реализација развојних пројеката, не само на Цетињу, већ и осталим општинама у Црној Гори.

  

„Као што видите, Цетиње је велико градилиште, као што је и цијела Црна Гора, од сјевера до југа, велико градилиште. Градилишта на којима се ствара нова вриједност, на којима се стварају претпоставке за нови економски развој, претпоставке за отварање нових радних мјеста, претпоставке за развој инфраструктуре у областима спорта, културе, здравства и свим другим секторима“, казао је Симовић истичући још једном да је једина формула која води путем напретка - формула заједништва, партнерства са локалним самоуправама, одговоран однос извођача и досљедна контрола од стране надлежних државних институција.

   

MPRRMPRR

  

Кашћелан: Реализација капиталних пројеката је интерес грађана Пријестонице

  

Градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Кашћелан истакао је да ће реализација пројеката из капиталног буџета ићи у складу са динамиком која је у интересу грађана Пријестонице. Изградња градског стадиона је за Цетиње приоритетан пројекат, и као што смо ми спремни да испунимо наше обавезе, исто очекујемо и од извођача радова. Поред радова који су одмакли на источној трбини, увјерили смо се да су у току радови на рашчишћавању терена на западној трибини. Добили смо чврста увјеравања да ће радови бити интезивирани и очекујемо да ће бити планирана динамика бити испоштована“, казао је Кашћелан.

  

И приликом обиласка радова на изградњи трга и пијаце на Његушима, пројекта који је започет прошле године, а који је још у почетној фази, у разговору са извођачем радова и надзорним органима истакута је потреба да се градња убрза, како би се што прије допринијело валоризацији туристичких, пољопривредних и других потенцијала Његуша.

   

MPRR

Током обиласка радова на изградњи регионалне саобраћајнице од Цетиња према Његушима исказано посебно задовољство динамиком и квалитетом радова, као и динамиком започетих на правцу од Крстца до Иванових Корита.
   

Према ријечима директора Дирекције за саобраћај Сава Параче, у путни правац Цетиње – Његуши  инвестирано је 9,5 милиона еура и биће завршен до средине јула ове године. У изградњу пута од Крстца до Иванових Корита биће уложено 3,5 милиона еура. “Највећи дио посла на овом правцу биће завршен до краја године. Задовољан сам квалитетом изведених радова. Сви који буду користили ову саобраћајницу, посебно туристи, којих је на Цетињу и Његушима сваким даном све више, скратиће вријеме путовања и имаће безбједно и угодно путовање”, казао је Парача, који је истакао да је Влада подржала ове пројекте и инсистирала на квалитету и што бржем стављању у функцију ових саобраћајница.

   

Директор Дирекције јавних радова Алмер Калач казао је да је евидентно да дио радова који се спроводе преко Дирекције јавних радова не иду динамиком која је планирана. “Дирекција ће искористити све законске механизме према извођачима радова, како би сви капитални пројекти који се реализују у Црној Гори били завршени на вријеме или се евентуална кашњења свела на минимум. Са општином Цетиње потписали смо и протоколе којима  су дефинисане обавезе свих страна у реализацији пројеката, а који ће резултирати да што брже и квалитетније финализујемо све пројекте на подручју Пријестонице”, казао је Калач.

                 


 

Кабинет потпредсједника Владе за економску политику и финансијски систем

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?