Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић са комесаром за науку и иновације ЕК Карлосом Моедасом: Најављена финансијска подршка пројекту СЕЕИИСТ

Објављено: 25.06.2018. 21:09 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke


Министарка науке Сања Дамјановић састала се данас у Бриселу са комесаром за науку и иновације, господином Карлосом Моедасом, са којим је разговарала о финансијској подршци за регионални пројекат – Успостављање међународног института за одрживе технологије у Југоисточној Европи (СЕЕИИСТ).

Комесар Моедас је током данашњег састанка исказао чврсту подршку пројекту од стране Европске комисије, као и њега лично, те најавио да ће у најскорије вријеме Комисија изаћи са формулом о етапном финансирању овог пројекта.

-Регион Југоисточне Европе изузетно је важан за нас и пројекат СЕЕИИСТ ће имати нашу пуну подршку у наредном периоду. Ово је сјајан примјер који заслужује нашу пажњу и лично ћу се ангажовати да до краја ове године добијете јасну формулу финансирања за наредни трогодишњи период, најавио је Моедас.

Министарка науке је истакла у изјави да јој је драго што је имала прилику да се поново сусретне са комесаром, осврнувши се на први сусрет у мају прошле године, када је и први пут представила Иницијативу за оснивање института.

-Данас, након годину дана, то више није само идеја већ озбиљан пројекат и подршка ЕК нам је јако битна. Разговарали смо о конкретним мјерама и инструментима, на који начин Комисија може да подржи овај пројекат, односно другу фазу која подразумјева израду техничког, бизнис плана и радује да имамо отворену подршку комесара и Европске комисије, казала је министарка Дамјановић.

Чланове делегације чинили су проф. Јüрген Дебус, предсједник Одјељења за радиолошку онкологију на Универзитету Хајделберг, проф. Херwиг Сцхоппер, иницијатор идеје СЕЕИИСТ пројекта и бивши дугогодишњи директор ЦЕРН-а, Милена Милуновић, први секретар у Мисији Црне Горе у Бриселу.

Министарка Дамјановић овог поподневна учествоваће на састанку министара науке западног Балкана, који се одржава такође у Бриселу.
МИНИСТАРСТВО НАУКЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?