Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обиљежен Међународни дан јавне управе

Објављено: 25.06.2018. 21:30 Аутор: МЈУ

MJU   MJU

„Успостављање функционалне јавне управе један је од главних изазова процеса европских интеграција који директно утиче на способност влада да пружају услуге и подстичу конкурентност и привредни раст“, казала је министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, на скупу поводом обиљежавања Међународног дана јавне управе.

Она је истакла да је задовољан и мотивисан државни службеник носилац свих процеса и промјена у јавној управи и да је његов статус унапређен новим Законом о државним службеницима и намјештеницима, који почиње да се примјењује од 1. јула.

Прибиловић је указала да је уведено низ новина у вези са већим могућностима за мобилност кадрова унутар и изван државног органа, скраћивање интерних процедура, и додала да је посебан нагласак стављен на унапређење система награђивања службеника.

Према њеним ријечима, нова Статегија проширења на Западни Балкан, коју је Европска комисија (ЕК) усвојила у фебруару, додатни је подстрек за наставак започетих реформи.

Реформа јавне управе, како је казала Прибиловић, један је од приоритета Владе, јер је развијена јавна управа темељ за успјешно спровођење правила и стандарда Европске уније (ЕУ). „Из тог разлога, наша јавна администрација мора да направи значајан искорак како бисмо били спремни да европски систем функционисања пренесемо и код нас“, рекла је Прибиловић.

Она сматра да јавна управа треба да буде модерна, функционална, сервисно орјентисана и да омогући бољи квалитет живота црногорских грађана. Како је навела Прибиловић, Влада је свјесна својих обавеза и одговорности и да улаже значајне напоре да што квалитетније и одговорније обезбједи остваривање ових циљева.

Приоритети Министарства, према њеним ријечима, су повећање броја електронских услуга, укључивање јединица локалних самоуправа на портал е-управе, примјена нових законских рјешења у службеничком систему државних и локалних службеника и намјештеника.

Посебан акценат, како је рекла, је на реализацији најзахтјевнијих активности у наредном периоду, а које се односе на План оптимизације запослених у јавном сектору и стварање предуслова за изградњу Оне Стоп Говернмента.

„Ово ће побољшати оперативност и повјерење грађана у јавну управу“, сматра Прибиловић.

Она је казала да се припрема нови Закон о државној управи , који треба да обезбједи реорганизацију система државне управе и положаја организација са јавним овлашћењима. „Јавна управа треба да буде у служби грађана, да доживи пуну афирмацију, а не да остане само слово на папиру“, поручила је Прибиловић.

Стална представница УНДП-а и координаторка Система Уједињених нација (УН) Фиона Меклуни казала је да Црна Гора још није успјела да осигура задовољавајућу заступљеност жена на вишим положајима.

“Жене су често прваци у пружању услуга грађанима, али њихово заступање на вишим положајима у јавној управи остаје питање које треба да се рјешава”, казала је Меклуни.

Она је рекла да је укупан удио жена у јавној управи, па чак и на управљачким позицијама, висок, 54 одсто жена насупрот 46 одсто мушкараца.

“Међутим постоје значајне родне разлике у професијама које се традиционално сматрају мушким, као што су полиција, царина или одбрана и женским, администрација, образовање и култура”, сматра Меклуни.

Она је казала да жене заузимају 23 одсто мјеста у Скупштини, да само у четири од 17 министарстава имају водећу позицију и да су само три од 23 предсједника општине жене.

Жене, како је казала Меклуни, заузимају значајан дио одређених високих позиција, попут директора директората, државног секретара, али су мање заступљени на вишим дужностима попут генералног конзула.

“Традиционални појмови о женским и мушким пословима и даље постоје и жене су најзаступљеније на пословима који омогућују равнотежу између радних и породичних обавеза”, наводи се у посљедњем извјештају ЦЕДАW-а за Црну Гору.

Меклуни је закључила да је заједнички циљ створити дјелотворне и одговорне институције, као темеље ефикасног управљања.

“Остваривањем овог циља, Црна Гора ће такође остварити напредак у постизању Агенде одрживог развоја, а нарочито Циља одрживог развоја 16: мир, правда и јаке институције”, закључила је Меклуни.

Шефица Сектора за политику, европске интеграције и трговину у Делегацији ЕУ, Пламена Халачева, казала је да је сервисно орјентисана јавна управа пресудна за спровођење реформе јавне управе у складу са европским стандардима.

“Реформа јавне управе мора да оснажи управу на свим нивоима, укључујући квалитет и одговорност јавне управе, повећање професионалности, као и транспарентност јавне управе”, оцијенила је Халачева.

“Као што је констатовано у посљедњем Извјештају Европске комисије, за то је потребна снажна политичка воља. Треба обезбједити и линију одговорности и уложити напор да се направи управа која је праве величине”, поручила је Халачева.

Она је казала да Европска комисија пружа подршку тим напорима са програмом вриједним 15 милиона еура намијењених реформи јавне управе, као и са додатних 11 милиона еура намијењених унапређењу јавних финансија.

MJU   MJU

На обиљежавању Међународног дана јавне управе додијељена је награда за највећи допринос реформи јавне управе начелници одјељења за реформу јавне управе, Марији Хајдуковић, која се захвалила на указаном повјерењу службеницима јавне управе који су, кроз анонимну анкету, препознали њен рад.

“У реформи јавне управе увијек постоји простор за побољшање рада. Ми смо, у претходној години, започели са бројним нормативним активностима и Планом оптимизације запослених у јавном сектору. Очекује нас и креирање неких нових јавних услуга, гдје ће грађани видјети све бенефите реформе јавне управе”, поручила је Хајдуковић.

Видео: Излагање министарке јавне управе, Сузане Прибиловић-Међународни дан јавне управе

Министарство јавне управе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?