Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка науке на Седмом Министарском састанку на тему истраживања и иновација у Бриселу

Објављено: 26.06.2018. 00:56 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 
   
Министарка науке др Сања Дамјановић учествовала је на Седмом Министарском састанку на тему истраживања и иновација, који је одржан данас у организацији Европске комисије, у Бриселу. Састанком је предсједавао европски комесар за истраживање, науку и иновације, г-дин Карлос Моедас.

У уводом излагању, комесар Моедас је казао да се јасно препознаје политичка воља Региона да унаприједи област истраживања и иновација, те поздравио повећање учешћа земаља Западног Балкана у највећем ЕУ оквирном програму за истраживање и иновације “Хоризонт 2020”.

Комесар је посебно нагласио потребу за јачањем регионалне сарадње у контексту креирања атрактивних могућности које ће привући талентоване људе и задржати их у региону. У том смислу, указао је на значај оснивања центара који истовремено повезују регион, промовишу основна истраживања, стимулишу иновације, одговарају на глобалне изазове, омогућавају нова радна мјеста, привлаче таленте и у крајњем, доприносе економском развоју региона.

Поздрављајући активно учешће и посвећеност земаља Западног Балкана истраживању и иновацијама, са посебним освртом на сегмент интернационализације, комесар Моедас је указао и на све зрелији приступ науци у региону. Он је потврдио да је Европска комисија спремна да активно подржи учешће земаља Западног Балкана у новом ЕУ Оквирном програму за истраживање и иновације.

Након обраћања комесара Моедаса, услиједио је панел на којем су ресорни министри представили кључне националне приоритете у науци, као и активности на унапријеђењу иновација. Министарка науке, др Сања Дамјановћ, представила је нову Стратегију научноистраживачке дјелатности, као и активности на изради Стратегије паметне специјализације. Министарка је указала на приоритете у финансирању иновативне дјелатности, истичући позив за веће иновативне грантове, али и подршку Европске комисије у виду посебног инструмента подршке политикама, а који ће Црна Гора искористити за унапријеђење старт уп екосистема и израду програма подршке.

Г-ђа Мариа Цристина Руссо
из Генералног директората за истраживање модерирала је другим панелом. Након представљања закључака са састанка Управљачке платформе, одржаног раније данас, презентовани су пројекти центара изврности у региону.

Министарка је имала прилику да на Састанку презентује регионални пројекат, односно међународни Институт за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе, који би, у контексту излагања комесара Моедаса, унаприједио сарадњу у науци, истраживању и технолошком развоју региона и спријечио одлив талената, окупљајући их управо у овом регионалном центру изврсности. Институт је још једном добио подршку свих земаља учесница састанка.

Такође, представници Комисије су имали прилике се упознају са пројектом Центра изврсности у Биоинформатици “БИО ИЦТ”, који је презентовала менаџерка пројекта, Тања Кнежевић, са Универзитета Црне Горе.

Генерални директор за истраживања и иновације, Жан Ерик Паке, поздравио је, током завршне ријечи, реформе земаља Западног Балкана у области истраживања и иновација, као и њихове напоре ка јачању улагања у ову област. Указао је на подршку Комисије земљама региону за учешће у новом ЕУ Оквирном програму за истраживање и иновације, те акцентовао значај синергије ЕУ фондова за науку и образовање.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?