Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Мехмед Зенка- Фаик Ника:Иновативне идеје за рјешавање изазова са којима се мањине сусријећу

Објављено: 26.06.2018. 20:32 Аутор: ПР служба

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка састао се са новоименованим предсједником Албанског националног савјета Фаик Ником и његовим сарадницима/цама са којима јеразговарао о значају овог савјета у области афирмације и унапријеђења  заштите права мањинских народа и других мањинских националних заједница, те неопходности уске сарадње свих савјета и ресорног Министарства.

Министар Зенка честитао је именовање предсједнику Савјета Фаику Ники и истакао потребу координације заједничких активности и своја очекивања од Албанског националног савјета у вези са иновативним идејама које могу утицати позитивно на рјешавање изазова са којим се припадници мањинских народа и других мањинских националних заједница у Црној Гори сусријећу. Зенка је исказао спремност да се помогне у области уписне политике за припаднике/ице мањинских народа, посебно оне који желе да студирају ван граница Црне Горе.

Зенка је казао да ће Министарство за људска и мањинска права бити поуздан партнер свим националним савјетима и у наредном периоду на реализацији активности у вези са спровођењем законских гаранција, сразмјерне заступљености мањина у органима јавне власти, као и унапријеђења положаја мањинских народа и других мањинских националних заједница у областима од интереса.

Предсједник Савјета Албанаца Црне Горе Фаик Ника упознао је министра са будућим плановима. Специфичност албанског језика јако је важна албанском народу, те с тим у вези, предлаже  мониторинг албанског језика у државној управи, судовима и општинама гдје су Албанци припадници већинског  дијела становништва. Ника је  редложио изналажење најбољег рјешење за превођење званичних докумената, што би додатно резултирало отварањем нових радних мјеста за припаднике/ице ове националне мањине.

Саговорници су се сагласили да ће се интензивирати постојећа сарадња између Министарства за људска и мањиска права и националних савјета, кроз већи број договорених активности.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?