Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворен десети фестивал кратке прице “Одакле зовем”: Фестивал током деценије показао колика је моћ књижевности у чувању оних вриједности које нас спајају

Објављено: 28.06.2018. 14:28 Аутор: МКУ
Министар културе Александар Богданоић отворио је вечерас десети међународни књижевни фестивал "Одакле зовем Подгорица 2018".

На отварању је говорила и Њ. Е. Алисон Кемп, амбасадорка Уједињеног Краљевства у Црној Гори.

Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: “За црногорску културу посебно је битна отвореност фестивала “Одакле зовем” за књижевно и умјетничко стваралаштво маргиналних и мањинских група, што је показало да та врста текста није само жанровски куриозитет, већ литература високих књижевних домета. Поред разноврсних поетика, форми и књижевних израза, као и сталне присутности критичког и теоријског дискурса, битан сегмент ове манифестације чинили су и филмски и музички садржаји, што је све заједно резултирало осмишљеном мултимедијалношћу која је одскакала од стандардних килишеа књижевних фестивала.”

Министар Богдановић је навео и да: “Због свега тога, фестивал “Одакле зовем” мора имати своје посебно мјесто и у свим будућим стратегијама којима се афирмише дијалог између култура, а посебно у сегменту размјене књижевних и умјетничких искустава између народа овог региона. Јер, не треба заборавити да су се оне покидане везе међу тим народима почеле обнављати управо на пољу књижевности и умјетности, што је, како се и испоставило, био најбољи и најприроднији начин да се разгрну сви они анимозитети, настали углавном на дневнополитичким конструктима, који су затомили културно, историјско и језичко заједништво ових простора.”

“Фестивал “Одакле зовем” догађај је који нас на то увијек мора упозоравати, јер је током ове деценије показао колика је моћ књижевности у чувању оних вриједности које нас спајају и без којих, у сваком ширем контексту, не представљамо много више од статистичког податка,” закључио је Министар.

“Прошле седмице славили смо рођендан краљице Елизабете и 140. годишњицу билатералних односа наше двије земље. Данас су наши односи бољи него икад, у великој мјери захваљујући токовима идеја и културе између наше двије земље. Прије 140 година порука би путовала неколико седмица како би стигла до Лондона, а позирање за фотографију трајало је и по пар сати. Сада ријечи и слике путују одмах. А фестивал „Одакле зовем" помаже нам да се осврнемо на то како риј ечи, било изговорене или написане, заједно са другим облицима културе из далека и из домовине, обогаћују све нас,” истакла је амбасадорка Кемп.

Менаџерка фестивала Варја Ђукић је казала да је фестивал „Одакле зовем" током протекле деценије промовисао је дјела црногорских писаца који су темељ наше културне баштине, али и редитеља и сценариста по којима се памти наше битисање, те младих књижевника, музичара, ликовних умјетника, мајстора стрипа и свих који данас настављају да трагају за новим изразом.

Након отварања, у оквиру порограма „Хрватска кућа" говорили су писац Зоран Ферић, књижевни критичар и публициста Круно Локатар, дугогодишњи директор загребачког Сатиричког казалишта „Керемпух" Душко Љуштина, редитељка Марија Перовић и Варја Ђукић.

Фестивал ће трајати до 1. јула у књижари Карвер. Организацију десетог фестивала “Одакле зовем 2018” подржало је Министарство културе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?