Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Састанак у области међународног друмског превоза између делегација Црне Горе и Републике Косово

Објављено: 28.06.2018. 14:46 Аутор: МСП

У Приштини је одржан састанак Мјешовите комисије у области међународног друмског превоза између делегација Црне Горе и Републике Косово. Црногорску делегацију је предводио г. Далибор Милошевић, а косовску г. Реxхеп Кадриу.

 

На састанку је потписан Протокол и парафиран текст Нацрта споразума између Владе Црне Горе и Владе Републике Косово о превозу путника и терета у међународном друмском саобраћају, којим се уређују односи у превозу на савремен начин и истим се олакшава проток робе и путника и уклања низ административних баријера. Споразум представља нови правни и регулаторни оквир у овој области и истовремено је израз суверенитета двије државе у области саобраћаја.

 

Такође је договорено да се у јулу мјесецу текуће године приступи потписивању Споразума између Владе Црне Горе и Владе Републике Косово о међународном друмском превозу путника и терета.

 

На састанку је било ријечи о развоју и унапређењу сарадње у области друмског саобраћаја, посебно правилима за обављање превоза путника како у линијском тако и у ванлинијском друмском саобраћају, размјени искустава у процесу придруживања Европској Унији, као и међусобној подршци у реализацији инфраструктурних пројеката од обостраног интереса.

 

Црногорска делегација је информисана од стране косовских колега, а везано за проблем наплате граничног осигурања од аутоодговорности да се ради на рјешавању предметне баријере те сматрају да ће се у току ове године изнаћи решење за овај проблем. Како овај намет знатно поскупљује трошкове превоза како терета тако и путника, у интересу обје државе је решавање истог.

 

Пошто предметна проблематика није у надлежности министарстава саобраћаја,  у циљу рјешавања овог проблема и укидања административних процедура за превознике и грађане обје државе, констатовано је да се такође воде интензивни билатерални разговори између надлежних министарстава финансија.

 

Делегацију Црне Горе приликом боравка у Приштини је примио министар инфраструктуре г. Пал Лекај, на састанку је још једном потврђен обострани интерес за реализацију пројекта изградње новог пута који ће повезивати Црну Гору и Републику Косово, односно општине Рожаје и Пећ. У циљу предузимања конкретних корака делегације су размијениле информације везане за формирање техничких тимова који ће се у најскоријем времену састати ради техничког испитивања идејног решења за предметни пројекат, након чега се очекује израда и потписивање Меморандума о разумијевању између двије државе.

 

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?