Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни позив Министарства науке за стипендије за докторска истраживања

Објављено: 28.06.2018. 17:01 Аутор: Министарство науке
Министарство науке подсјећа заинтересоване студенте и менторе на Јавни позив за додјелу стипендија за докторска истраживања на универзитетима у Црној Гори у 2018 / 2019 години.

Циљ овог Јавног позива је јачање људских ресурса за истраживање, иновације и конкурентност, повећање броја младих истраживача на универзитетима у Црној Гори и размјена знања између академског и привредног сектора, као и интернационализација истраживачког рада. Позив се објављује у оквиру стратешке активности: Националне стипендије за изврсност, у оквиру Стратегије научноистраживачке дјелатности 2017-2021. године.

Јавни позив је упућен прије свега младим људима, старости до 40 година, који даље желе да усмјеравају своју каријеру ка научноистраживачкој дјелатности или да знања потребна у привреди унаприједе на највишем нивоу кроз примијењена докторска истраживања и мобилност у развијене установе у иностранству. Мобилност у току стипендије је могућа и у привредна друштва у иностранству или у Црној Гори. Према споразумима између Министарства науке и универзитета, стипендисти ће бити ослобођени плаћања школарина за докторске студије.

Позив је упућен и институцијама и менторима који желе да приме стипендисту и повећају број младих људи посвећених истраживањима на свом универзитету, те на тај начин ојачају научне и иновативне капацитете своје институције.

Министарство науке планира да континуирано расписује овакав позив, чиме би се за три године уложила средства од 1.5 М € за око 50 младих истраживача, докторанада, који би се усавршавали на универзитетима кроз овај програм. Њихова улога би била да ојачају истраживачку мисију универзитета, припремају апликације за ЕУ фондове за истраживање и иновације, унапређују сарадњу са привредом - на тај начин креирајући додатне могућности за остајање на универзитетима, али и шансе за нове истраживачке позиције.

Текст Јавног позива можете преузети ОВДЈЕ.
Пријавни формулар можете преузети ОВДЈЕ.


Пријављивање интересовања за стипендију и повезивање студената и ментора обавља се путем портала
Научна мрежа.

Рок за подношење апликација је 15. октобар 2018. године
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?