Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Бриселу одржан једанаести састанак Пододбора за саобраћај, енергетику, животну средину и регионалну политику

Објављено: 28.06.2018. 23:57 Аутор: КЕИ
У Бриселу је данас одржан једанаести састанак Пододбора за саобраћај, енергетику, животну средину и регионалну политику између Црне Горе и Европске комисије.

На састанку је разматран остварени напредак у областима климатских промјена, животне средине, енергетике, регионалне политике и саобраћаја. Представници црногорских институција су представили остварене резултате, текуће активности и планиране мјере, и с колегама из Европске комисије размијенили мишљења у вези с будућим изазовима, најбољим и најефикаснијим рјешењима у погледу спровођења правне тековине и јачања административних капацитета у овим областима.

Састанак су отворили генерална директорица за животну средину у Министарству одрживог развоја и туризма Ивана Војиновић и представница Јединице за Црну Гору у Генералној дирекцији ЕК за сусједску политику и преговоре о проширењу Барбара Хесус Жимено.

Отварајући састанак, генерална директорица Ивана Војиновић, која је предсједавала Пододбором у име Црне Горе, подсјетила је да је, од почетка преговарачког процеса, Црна Гора направила значајан напредак у областима које покрива овај Пододобор, што потврђује отварање поглавља 14. Саобраћајна политика, 15. Енергетика, 21. Транс-европске мреже и 22. Регионална политика и координација структурних инструмента и достављена Позиција за отварање поглавља 27. Животна средина и климатске промјене. Она је истакла да су предузети напори током претходног периода дали видљиве резултате у овим областима, те да су они препознати и вредновани од стране европских партнера, прије свега Европске комисије која је најважнији партнер Црној Гори у процесу приступања.

Представница Јединице за Црну Гору у Генералној дирекцији ЕК за сусједску политику и преговоре о проширењу Барбара Хесус Жимено је похвалила напредак који је Црна Гора остварила у преговарачком процесу, посебно у поглављима која се односе на саобраћај и енергетику и пренијела очекивање да ће ускоро бити отворено поглавље 27 које се односи на животну средину и климатске промјене. Она је указала на значај агенде повезивања, те подршку коју ЕУ, кроз Берлински процес пружа државама Западног Балкана у дијелу саобраћајног и енергетског повезивања и, у том смислу указала на значај предстојећег одржавања самита Западнобалканске шесторке у Лондону, у јулу ове године.

Ивана Војиновић је истакла да се састанак Пододбора одржава у веома битном моменту за Црну Гору и пренијела одлучност Владе Црне Горе у испуњавању преузетих обавеза како би се одржала добра динамика напредовања у областима које покрива овај Пододбор. У том контексту је истакла да је напредак у областима енергетике, саобраћаја и животне средине од изузетног значаја не само за даљи интеграцијски пут Црне Горе већ и за унапређење стандарда живота црногорских грађана.

Претходни састанак Пододбора за саобраћај, енергетику, животну средину и регионалну политику између Црне Горе и Европске комисије одржан је у јуну прошле године у Подгорици.

Министарство одрживог развоја и туризма/Сектор за информисање јавности о Европској унији и процесу приступања Европској унији, Генерални секретаријат Владе



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?