Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Бриселу одржан XИ састанак Пододбора за област саобраћаја, енергетике, животне средине и регионални развој између Црне Горе и Европске комисије

Објављено: 29.06.2018. 18:16 Аутор: МСП

У Бриселу, 28. јуна, одржан је XИ састанак Пододбора за област саобраћаја, енергетике, животне средине и регионални развој између Црне Горе и Европске комисије. Дијелом састанка који је био намијењен за сектор саобраћаја, предсједавала је државна секретарка у Министарству саобраћаја и поморства Ангелина Живковић, док је предсједавајући испред Европске комисије била Барбара Хесус Жимено, представница Јединице за Црну Гору у Генералној дирекцији ЕК за сусједску политику и преговоре о проширењу. У делегацији коју је предводила Живковић, били су државни секретар Муамер Хајдарпашић, генерални директори за поморство и желејзнички саобраћај Владан Радоњич и Милан Банковић и самостални савјетник у сектору државних путева Мирослав Машић.

Препоруке, као и ажуриране информације које се односе на имплементацију нових пакета прописа ЕУ који уређују ову област, а које су представници Европске комисије дали током састанка представљаће смјернице за још интензивнији и квалитетнији будући рад у области саобраћаја.

Закључено је да је напредак који Црна Гора остварила у процесу европских интеграција у сектору саобраћаја значајан и да ће позитивно утицати на укупни развој Црне Горе. 

По питању развоја саобраћаја, у средишту дискусије на овогодишњем Пододбору био је напредак који Црна Гора остварује кроз процес Агенде повезивања, развоја инфраструктуре, пакета реформских мјера за олакшавање транспорта и трговине, напредак приоритетних мјера кроз Програм економских реформи, те остварени прогрес по сваком виду саобраћаја (друмски, жељезнички, поморски И ваздушни саобраћај).

У оквиру Агенде повезивања, црногорска страна извијестила је о напретку у погледу степена реализације реформских мјера из пакета 2016-2020, које се у оквиру Плана управљања реформским мјерама (ЦРМП) односе на успостављање ефикасног прекограничног друмског саобраћаја, отварање жељезничког тржишта, дефинисање оквира за имплементацију ЕУ коридора за жељезнички теретни саобраћај, одржавање жељезничке и путне Главне мреже, као и на националне реформске мјере – спровођење прекограничног споразума између Црне Горе и Републике Албаније, као дио пројекта Јадранско-јонске иницијативе, а која је у потпуности спроведена успостављањем заједничке жељезничке станице Тузи, као и унапређење прекограничне сарадње у оквиру заједничког граничног прелаза Сукобин-Мурићани (Оне стоп схоп).

Представљен је степен усклађености националног законодавства са правном тековином Европске уније, а посебно је елаборирано питање безбједности саобраћаја са аспекта успостављања инспекције и ревизије безбједности саобраћаја на путевима, националног система сталног прикупљања података о саобраћајним незгодама, дефинисања стратешког оквира за успостављање интелигентних транспортних система и одржавања путне инфраструктуре.

По питању оствареног напретка и будућих планова у погледу јачања инфраструктуре, презентована је динамика реализације пројеката обухваћених Јединственом листом инфраструктурних пројеката (Сингле пројецт пипелине), прије свега по питању пројеката Реконструкција и модернизација жељезничке трасе Бар-Врбница (граница са Републиком Србијом) – коридор Оријент (Блиски исток) – источни Медитеран”Бар-Бољаре аутопут, дионице Матешево-Андријевица и заобилазница Подгорица – коридор Оријент (Блиски Исток) – источни Медитеран“ и Обалска варијанта Јадранско-јонске брзе саобраћајнице дуж црногорског приморја – Медитерански коридор – заобилазницаа Будва”.

Посебан осврт из области жељезничког саобраћаја направљен је у погледу оствареног напретка по питању преласка на вишегодишњи уговор за одржавање жељезничке инфраструктуре и будућег законског рјешења за успостављање незавнисног регулаторног и тијела за безбједност.

Из надлежности ваздушног саобраћаја информисано је о активностима спровођења Споразума о заједничком европском ваздухопловном простору (ЕЦАА), док су са становишта поморског саобраћаја констатовани тренутни статус, развојне перспективе и планови за имплементацију регулативе Европске уније у погледу унутрашњих пловних путева.

Састанак је одржан у пријатељској радној атмосфери, а представници Министарства саобраћаја и поморства показали су висок степен припремљености и посвећености напретку у преговарачким поглављима 14- Саобраћајна политика и 21 – Транс-европске мреже.

 

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?