Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почиње примјена новог Закона о државним службеницима и намјештеницима

Објављено: 29.06.2018. 18:00 Аутор: МЈУ
Примјена новог Закона о државним службеницима и намјештеницима почиње 1. јула. Новим законским рјешењима је додатно унапријеђен нормативни оквир за службенички систем, створени услови за квалитетније управљање људским ресурсима у смислу запошљавања и напредовања по систему заслуга, те јачање професионализма, одговорности, отворености и ефикасности, како на државном, тако и на локалном нивоу. Такође, новим законским рјешењима уводи се низ новина у области запошљавања, скраћују се и поједностављују процедуре запошљавања, те унапређују интерне процедуре трансфера кадрова између и унутар државне управе, унапређује систем награђивања, а посебан нагласак је стављен на професионализацији највиших руководећих позиција.

Неке од најзначајнијих новина су увођење старјешине органа управе као посебне категорије и измјена услова за вршење послова у свим категоријама, увођење тзв. компентенција по угледу на позитивне европске праксе. Такође, умјесто интерног огласа унутар државног органа и интерног огласа између државних органа, нови закон сада познаје само интерни оглас, што ће допринијети јачој конкурентности при запошљавању и већој мобилности запослених. На овај начин, скраћена је и процедура запошљавања, па ће за попуну радног мјеста бити потребно мање времена.

Поступак селекције за рад у државним органима обухватаће провјеру знања, вјештина, способности и компетенција, у зависности од категорије, што за резултат треба да има избор најкомпетентнијих кадрова. У том смислу, значајна новина је и да ће одлуку о избору у министарствима доносити лице из категорије високи руководни кадар (нпр. генерални директори) у којој се врши попуна радног мјеста, на који начин се обезбјеђује већа професионализација и повећање ефикасности апарата државне управе.

Нова законска рјешења доносе и поједностављење процедура и смањење трошкова кандидатима који аплицирају за рад у државним органима, јер ће увјерење о здравственој способности достављати само изабрани кандидат.

Провјеру способности кандидата убудуће ће вршити Комисија у измијењеном саставу, коју поред представника Управе за кадрове, чине представник државног органа који, по правилу, мора бити руководилац организационе јединице у којој се врши попуњавање радног мјеста и стручно лице из одговарајуће области рада.

Посебна новина је успостављање адекватног система награђивања и напредовања у служби који ће бити повезан са системом за оцјењивање.

Такође, државни службеници ће се оцјењивати у складу са измијењеним критеријумима, а додатно је ојачана одговорност службеника за повреде службене дужности, као и разлози за престанак радног односа по сили закона.

У циљу остварења јединствене праксе и веће професионалности по питању одлучивања о правима и обавезама државних службеника и намјештеника, Комисија за жалбе и Дисциплинска комисија биће професионална тијела.

Нова законска рјешења добила су позитивне оцјене у Извјештају о Напретку Европске комисије, која је дала пуну подршку новим законским рјешењима.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?