Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Дигитална трансформација велика прилика за Црну Гору

Објављено: 29.06.2018. 19:19 Аутор: Министарство економије

Дигитална трансформација је велика прилика за Црну Гору, јер она нуди шансу малим и паметним системима да у кратком времену ријеше проблеме у свом функционисању и да постану конкурентни на глобалном нивоу, казала је министарка економије Драгица Секулић.

Она је данас отворила радионицу на тему „Дигитална Црна Гора – шансе и изазови“, коју су за представнике државних институција организовали Министарство економије и Министарство јавне управе. Позитивне примјере процеса дигитализације у другим земљама, као и искуства у примјени пројеката и различитих пословних модела представили су експерти из реномираних компанија у овој области – Неw Фронтиер Гроуп и ПрицеWатерхоусе Цооперс.

„Када говоримо о дигиталној трансформацији, неопходно је разумјети да је у питању вишедимензионални процес који се мора одвијати хармонизовано и континуирано. Информационог друштва и дигиталне економије нема без моћне инфраструктуре, савремених телекомуникационих и ИТ мрежа“, казала је министарка Секулић.

Иако су, како је додала, инфраструктура и мреже нове генерације најкомплексније и најскупље компоненте дигитализације, грађане и привреду више од тога интересују сервиси и садржаји.

„А за адекватне садржаје су потребни људски ресурси научени да размишљају иновативно, истраживачки и развојно. Дакле, потребно је и квалитетно образовање које ће произвести овакав људски капитал“, казала је министарка Секулић.

Предсједник и власник компаније Неw Фронтиер Гроуп Бранислав Вујовић казао је да је дигитална револуција тек на почетку и да ће промјене које ће се дешавати у сљедећем периоду бити све брже и брже.

„Ми смо дуго времена живјели у једном истом пословном моделу, на исти начин смо радили и нисмо могли много да се мијењамо. Посљедњих 10 година ствари се толико брзо мијењају, да ми томе морамо да се прилагођавамо“, казао је Вујовић.

Циљ данашње радионице је упознавање са вриједностима које доноси дигитална економија и дигитална трансформација јавне управе, као и развојне шансе Црне Горе на путу изградње информационог друштва.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Канцеларија за односе са јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?