Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У ЈПУ „Наша радост”, Херцег Нови спроведена обука Интеграција дјеце из дјечијег дома

Објављено: 02.07.2018. 14:37 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Да би у потпуности учинили васпитно-образовним амбијент једнаким и доступним за сву дјецу од ове школске године дјеца узраста 3 године до посласка у основну школу из Дјечијег дома „Младост”, Бијела су интегрисана у редовне вршњачке и активности раног учења при ЈПУ „Наша радост” Херцег Нови. За кадар који са њима ради у оквиру предшколске установе и дјечијег дома реализован је семинар под називом „Интеграција дјеце из дјечијег дома“.

У оквиру семинара кадар је упознат са темама: 1. Специфична искуства дјеце лишене родитељског старања; 2. Психолошке посљедице раног афективног лишавања, занемаривања и злостављања свеукупни на развој дјетета; 3. Модели подршке дјеци која имају искуство сепарације, занемаривања и злостављања у примарним породицама.

Циљ је да овим активностима ојачају био-психо-социјални капацитети дјеце у оквиру ране структурисане стимулације у вршњачком контексту - предшколски програм повећава шансе за ефикасну каснију интегарцију. Осмишљен је и примијењен модел интеграције дјеце без родитељског старања у ЈПУ „Наша Радост”. 

Сходно томе, раније је спроведена обука кадра установа за јачање вјештина за рад с дјецом из Дјечијег дома „Младост”, Бијела: социо-емоционалне и друге развојне потребе, активности за стимулацију, израда мјера тимског приступа за усаглашено планирање и примјену индивидуалног плана подршке.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?