Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почео са радом Портал отворених података-www.дата.гов.ме

Објављено: 02.07.2018. 16:35 Аутор: МЈУ

Министарство јавне управе покренуло је недавно Портал отворених података www.дата.гов.ме

Портал садржи податке доступне за употребу и објављивање без ограничења, заједно са корисним информацијама о самим подацима (метаподаци), попут оних на шта се тачно скупови података односе, за који временски период важе, ко их је објавио и када и остале које омогућавају њихову лакшу претрагу.

Отворени подаци су дигитални подаци у посједу органа власти, бесплатно доступни на интернету, које свако може користити и даље објављивати у било коју сврху и који су дати у формату који је могуће рачунарски обрађивати и анализирати. Многе иницијативе за отворене податке се односе на претварање података који су већ јавно доступни у формате који су погодни за поновну употребу, што их чини моћним алатом за развој приватног сектора, отварање нових пословних прилика и развој дјелотворније управе. Са друге стране, државни органи на овај начин послују транспарентније - директно информишу и укључују грађане и привреду у своје активности и тако учвршћују однос повјерења.

Поред рада на порталу, Министарство јавне управе је израдило правила објављивања информација у отвореном формату која су обухватила и програмско упутство за органе власти за објављивање података у отвореном формату, односно коришћење портала. Поред скупова података органа власти, портал ће садржати и најзанимљивије апликације које су настале коришћењем скупова података (примјере употребе).

У наредном периоду органима предстоји додавање нових сетова података, као и њихово адекватно преузимање и коришћење. Портал www.дата.гов.ме у будућности треба да постане централно мјесто сетова података свих институција, мјесто дијељења информација о теми отворених података, као и мјесто сусрета и комуникације самих институција и корисника система (грађани и привреда).

Објављивање података у машински читљивом формату је обавеза прописана Законом о слободном приступу информацијама који је усклађен са директивом Европске униије која се односи на информације у јавном сектору.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?