Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

“Спремност за улагања у иновативне пројекте у Југоисточној Европи“: Министарка Дамјановић представила СЕЕИИСТ пројекат на ЈРЦ радионици у Загребу

Објављено: 04.07.2018. 19:52 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Министарка науке др Сања Дамјановић представила је регионални пројекат - Међународни институт за одрживе технологије - на радионици “Спремност за улагања у иновативне пројекте у Југоисточној Европи”, која се одржава 04 - 05. јула 2018. године у Загребу. Радионицу је организовао Удружени истраживачки центар Европске комисије у сарадњи са Факултетом машинства и бродоградње Универзитета у Загребу, Центром за технолошки трансфер и Хрватском агенцијом за мала и средња предузећа, иновације и инвестиције (ХАМАГ-БИЦРО), а у циљу размјене најбољих пракси када је у питању подршка иновативним пројектима.

На Факултету машинства и бродоградње окупили су се доносиоци одлука за област научноистраживачке и иновативне дјелатности на државном и локалном ниову, представници академског, научноистраживачког, привредног сектора, центара за технолошки трансфер, привредних комора, који имају јединствену прилику да на дводневној радионици дискутују о оптималним програмима и финансијским инструментима подршке који треба да ојачају научноистраживачке капацитете земаља региона и учине да инвеститори виде потенцијал за улагање у младе компаније.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
У уводном говору, министарка Дамјановић је упознала учеснике са политичким и научним корацима који су претходили потписивању Декларације о упостављању међународног института на простору Југоисточне Европе и били неопходни у циљу оснивања овог регионалног центра изврсности, који би, како је нагласила, овај Регион учинио атрактивним за младе људе и спријечио одлив талената. У контексту главне теме радионице, а која се односи на инвестирање у науку за земље Југоисточне Европе, министарка је казала да је прошле године међународни Институт био само идеја, а сада је у питању озбиљни регионални пројекат, вриједан за улагање.

Опција за међународни институт, Хадронска канцер терапија са истраживањем у биомедицини помоћу протона и тежих јона, за коју је једногласно гласао Управни одбор Института, заснива се управо на најсавременијим технологијама, а пројекат би био јединствен у свијету јер би 50 одсто времена било одвојено за истраживање, односно тестирање нових елемената за лијечење канцера, а што би било атрактивно за научну заједнице Западне Европе, казала је министарка Дамјановић.

У духу науке за мир - СЕЕИИСТ пројекат би знатно допринио развоју модерне медицине, а такође би подстакао и развој савременог дигиталног система који би омогућио креирање међународне клиничке и научне мреже. На овај начин би се омогућио међународни конзилијум онколога што представља велики бенефит за пацијенте у свим земљама региона.
Ministarstvo nauke
Центар би промовисао основна истраживања, стимулисао иновације, утицао на отварање нових радна мјеста и допринио економском развоју региона. Министарка је нагласила да би овакав регионални центар подстакао такође и развој комплементарних технологија и утицао на јачање националног научног система у свакој од појединачних земаља, те самим тим допринио да Регион постане конкурентан остатку Европе.
Она је саопштила наредне кораке у вези са реализацијом пројекта, тзв. Припремну фазу пројекта, која обухвата израду Главног пројекта и Бизнис плана, што ће бити и једна од тема наредног састанка Управног одбора Института који се одржава 13. јула у Скопљу.

На панелу су, осим министарке Дамјановић, учествовали и: Дубравко Мајетиц́, продекан за науку и декан, Машински факултет и бродоградња, Универзитет у Загребу, Томе Античиц́, државни секретар за науку и ЕУ фондове, Министарство знаности и образовања, Хрватска, Вјеран Врбанец, предсједник менаџерског одбора, Хрватска агенција за мала и средња предузец́а, иновације и инвестиције, Мирка Јозиц́, шеф Градске канцеларије за економију, енергетику и заштиту животне средине, Град Загреб, Виктор Недовиц́ и Саша Лазовиц́, помоц́ници министра, Министарство образовања, науке и технолошког развоја, Србија, Стефано Фантони, предсједник Европског научног форума Трст 2020 и Цхарлина Витцхева, замјеница генералног директора, Генерални директорат за заједничка истраживања, Европска комисија.

Проблеми попут одлива талената, те низак ниво улагања приватног сектора у истраживање и развој, су проблем цијелог региона. Зато је, сагласни су учесници, подизање нивоа иновација задатак свих друштвених партиципаната, академске заједнице, те приватног сектора. Неопходно је јачати регионалну сарадњу и користити фондове Европске уније, односно највећи програм за истраживање и иновације, Хоризонт 2020.

Да би земље региона биле компетитивне и иновативне, потребно је да свака нова иновација има нову вриједност. С тим у вези, неопходно је правилно употребљавати ресурсе, а у чему ће знатно помоћи и доношење Стратегија паметне специјализације, која управо лоцира иновативне нише земаља и фокусира области са стратешким потенцијалом у које је неопходно улагати и развијати у циљу економског развоја.

Ministarstvo nauke

Подсјетимо, Црна Гора се већ налази у Процесу предузетничког откривања. Удружени истраживачки центар, Генерални директорат Европске комисије, подржава развој С3 у нашој држави од маја 2017. године и сада смо укључено у рад С3 платформе, која пружа информације, научне и професионалне савјете доносиоцима одлука за успостављање и реализацију њихових стратегија за паметну специјализацију.
Ministarstvo nauke

У другом дијелу данашње радионице, испред Министарства науке, учествовао је генерални директор Директората за научноистраживачку дјелатност др Дарко Петрушић на панелу посвећеном инструментима подршке за младе брзорастуће компаније.

Директор Петрушић је представио активности Министарства и искуство наше земље у повезивање истраживања и иновација, те различитим инструментима подршке компанијама које су високотехнолошки орјентисане.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?