Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Национална СОС линија за жртве насиља у породици: Током претходна три мјесеца Национална СОС линија запримила 979 позива

Објављено: 05.07.2018. 16:17 Аутор: мрсс
Пројектни тим Националне СОС линије за жртве насиља у породици обавјештава јавност да је у периоду од 01. априла до 30. јуна 2018. године примљено укупно 979 позива

Током претходних три мјесеца пружено је укупно 1222 услуге од чега највише услуга информисања 615 пута, затим повјерљиви разговори 356 пута, 101 психолошко савјетовање, 80 посредовања према институцијама, 14 захтјева за смјештај у склониште и друго. 

У периоду април – јун позиви су пристигли из 20 општина у Црној Гори. Највише позива је стигло из Никшића 505, Подгорице 181, Бара 68, Будве 39, Тивта 26, Бијелог Поља 23, Берана и Рожаја по 19 позива, затим Херцег Новог 18. Котора 17, Петровца 16, Цетиња 12 позива, Жабљака 10 позива, Улциња 8, Мојковца 5, Шавника 4, Плава и Гусиња по 3 позива, Даниловграда 2 и из Пљеваља 1 позив. 

Националну линију најчешће позивају жртве лично, а у име жртве позивају рођаци, грађани и службеници полиције и центара за социјални рад. 

Линија за помоћ жртвама насиља у породици доступна је сваког петка од 13х до 21х и за жене са искуством насиља које говоре албанским језиком и то на њиховом матерњем језику. 

Подсјећамо да је линија бесплатна за позиве са било које мреже у Црној Гори и доступна 24 сата, 7 дана у седмици. Радом сервиса координира СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља Никшић. Сервис представља први и најважнији контакт за подршку жртвама насиља у породици. Консултанткиње које раде на линији имају задатак да ојачају снаге жртве, сервисирају њене акутне потребе, подрже је да оснажи своје компетенције и поврати контролу над својим животом. Сервис оснажује и пружа подршку жртви кроз сљедеће сегменте: емоционалну подршку, информисање о правима и могућностима за жртву, консултације и помоћ у кризним ситуацијама, упућивање на друге организације, установе и институције и психолошко савјетовање. 


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?