Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шеховић у Берлину: Јачање стручног образовања један од приоритета Министарства

Објављено: 05.07.2018. 19:47 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Јачање стручног образовања као примарног начина повезивања образовног система са тржиштем, један је од приоритета Министарства просвјете, поручио је данас министар Дамир Шеховић у Берлину. Шеховић на позив министра просвјете и истраживања Њемачке учествује на конференцији „Нова динамика техничког и стручног образовања на Западном Балкану“, која се одржава од 2. до 4. јула у Берлину. 

Приоритет конференције је подршка развоју стручног образовања. Министарство просвјете је, како је Шеховић истакао, препознало важност стручног образовања као одговор на потребе тржишта рада Црне Горе, те је у складу са тим другу годину заредом спроводило кампању за подизање свијести о важности стручног образовања и уписа у стручне школе. Осим тога, током претходне године повећан је упис на програме трећег степена, покренут је систем дуалног образовања, те урађено 15 ноих предметних програма за средње стручне школе. 

У склопу Конференције организоване су посјете Средњој стручној школи у Берлину, Приватном центру за обуке компаније АББ, Међукомпанијском центру за стручну обуку Занатске коморе, Центру за развој математичких и компјутерских програма и највећем приватном Универзитету признатом од стране државе, током којих ће учесници имати увид како се стручно образовање спроводи у релевантним институцијама СР Њемачке. 

Њемачка је 2014. године покренула Берлински процес у циљу јачања регионалне сарадње за регион Западног Балкана, као и интеграције земаља Западног Балкана у Европску унију.

ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?