Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић и Цаникли: Кључ регионалне стабилности и дугорочног мира лежи у евроатлантским интеграцијама

Објављено: 05.07.2018. 19:51 Аутор: мод

 

Министар одбране мр Предраг Бошковић сусрео се данас са министром националне одбране Републике Турске, Нуретином Цаниклијем, који борави у званичној посјети Црној Гори.

Министар Бошковић је истакао важну улогу Турске за стабилност Западног Балкана као и њену континуирану подршку Црној Гори. Захвалио се на свеобухватној подршци коју је Турска пружила нашој земљи у процесу евроатлантских интеграција, уз увјерење да ће се одбрамбена сарадња двије земље, у својству НАТО савезника, додатно унаприједити у наредном периоду. Министар је посебно нагласио значај интензивирања сарадње у области одбрамбене индустрије, имајући у виду да се Црна Гора, придруживањем систему колективне одбране, опредијелила за континуиране инвестиције, са циљем јачања интероперабилности својих снага и адекватног одговора на савремене безбједносне изазове. У вези са тим, истакао је Споразум о сарадњи у области војне индустрије између Владе Црне Горе и Владе Републике Турске, који представља одличну платформу за даље унапрјеђење одбрамбене сарадње, имајући у виду да су модернизација и опремање приоритети Војске Црне Горе.

Министар Цаникли је истакао резултате које је Црна Гора остварила у реформи система одбране, наглашавајући да се наша земља доказала као кредибилан партнер међународне заједнице. Истакао је да кључ регионалне стабилности и дугорочног мира земаља на Западном Балкану лежи у евроатлантским интеграцијама, те да је прикључење држава региона Алијанси најбоља гаранција мира и стабилности у овом дијелу Европе. Министар одбране Турске је навео да се једино удруживањем потенцијала и капацитета, земље овог региона могу успјешно суочити са подјелама из прошлости, као и са безбједносним изазовима будућности, са посебним фокусом на тероризам, актуелну мигрантску кризу и сајбер криминал. Такође, Цаникли је истакао да је Турска посвећена јачању пријатељских веза и унапређењу одбрамбене сарадње са Црном Гором, те да је његова земља спремна за разматрање нових модалитета за јачање ових односа.

На крају састанка, министри су изразили задовољство досадашњом сарадњом двије земље у области одбране, те изразили посвећеност њеном интензивирању у предстојећем периоду, кроз имплементацију билатералних и мултилатералних пројеката од заједничког интереса.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?