Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана прва рунда преговора између Европске уније и Црне Горе о закључивању Споразума о статусу о акцијама које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу у Црној Гори

Објављено: 06.07.2018. 18:13 Аутор: МУП
Прва рунда преговора између Европске уније и Црне Горе о закључивању Споразума о статусу о акцијама које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу у Црној Гори одржана је у Подгорици 5. јула 2018. године.

На челу црногорске делегације је била генерална директорица Директората за међународну сарадњу и европске интеграције, Тања Остојић, док је делегацију Европске уније предводио замјеник генералног директора Директората Европске комисије за миграције и унутрашње послове Сајмон Мордју. Састанак је протекао у срдачној и конструктивној атмосфери одржавајући узајамно поштовање и разумијевање чланова делегација, које су преговарале о конкретним члановима нацрта Споразума.

Закључивање Споразума са Европском агенцијом за граничну и обалску стражу (ФРОНТЕX) је од изузетног значаја за Црну Гору у циљу јачања сарадње са Европском унијом у области управљања границама и постизања заједничких стандарда на подручју заједничког дјеловања. Споразум је веома битан и за ЕУ, посебно у свијетлу актуелних мигрантских токова. Исти представља адекватан оквир за сарадњу ЕУ и држава потписница, у оквиру којег ће Црној Гори бити пружена помоћ у области управљања границом и евентуалним кризним ситуацијама које се односе на појачани прилив миграната са Блиског Истока и конфликтних подручја, што је непредвидљивог карактера и захтјева благовремено и стручно реаговање.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?