Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

За суфинансирање иновативних пројеката Министарство науке издвојило милион еура

Објављено: 06.07.2018. 23:13 Аутор: Министарство науке

Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила Програм за додјелу грантова за иновативне пројекте Министарства науке којим се опредјелјују средства за суфинансирање иновативних пројеката у укупном износу од 1.000.000 еура, за период 2018 –2020. Процес двостепене евалуације пријава обављаће међународни експерти, саопштила је данашњој прес конференцији Маријета Барјактаровић Ланзарди, начелница Дирекције за иновације и инфраструктуру у Министарству.

Циљ Програма је јачање конкурентности црногорских предузећа које имају велики потенцијал за комерцијализацију и тржишну примјену, пружање подршку преносу иновативних идеја из научноистраживачких установа на тржиште, кроз сарадњу са партнерима из привреде или кроз отварање нових предузећа/спин-офф компанија у Црној Гори, као и креирање нових радних мјеста.

Конкурсом за додјелу грантова за иновативне пројекте биц́е подржани иновативни пројекти у оквиру сљедец́их тематских приоритета утврђених Стратегијом иновативне дјелатности (2016-2020): Енергија, Пољопривреда и храна, Одрживи развој и туризам, Информационо - комуникационе технологије, Медицина и здравље људи и Нови материјали, производи и сервиси.

Министарство науке ће одобрити по прихваћеном гранту суфинансирање у износу до 100.000 еура, а пројекти ће бити суфинансирани у трајању од 12 до 24 мјесеца. Имплементација пројеката обухватаће период од децембра 2018. најкасније до децембра 2020. године.

Помоћу идентификовања Нивоа Технолошке Спремности (Тецхнологy Реадинесс Левел) одговарајућег пројекта/технологије биће омогућено Подносиоцу пријаве да самостално утврди степен развоја пројектне идеје, односно на ком нивоу се предметна технологија налази у тренутку подношења пријаве, и гдје ће се налазити у моменту завршетка пројекта. Постоји девет нивоа технолошке спремности; ТРЛ 1 је најнижи ниво, док је ТРЛ 9 највиши, односно тада се подразумијева да је технологија најзрелија.

Грант се може користити за суфинансирање сљедећих фаза технолошког развоја (ТРЛ 4 - ТРЛ 8): Развој технологије у лабораторијским условима (развој основних компоненти технологије), Демонстрација технологије ван лабораторијских услова у реалном окружењу; Израда прототипа; Фаза тестирања, валидације и демонстрације; и Утврђивање првог финалног производа.

На Конкурс се могу пријавити правна лица у Црној Гори, која испуњавају услове у складу са чланом 15 Закона о иновативној дјелатности, а у њих спадају: научноистраживачке установе, установе високог образовања и привредни субјекти (иновационо-предузетнички центар, пословни инкубатор, привредно друштво, односно дио привредног друштва).

Подносилац пријаве не може се самостално пријавити на Конкурс, већ у партнерству са најмање једним домаћим правним лицем из услова Конкурса, а партнерство мора у свом саставу имати најмање један привредни субјекат из Црне Горе.

Текст конкурса ће бити истакнут на сајту Министарства науке најкасније до 15. јула. 2018.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?