Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у Софији на Самиту Кина-ЦЕЕЦ: Очекујемо израду студије изводљивости повезивања пруге Београд – Будимпешта са лукама у ЦГ и Албанији

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Предсједник Владе Душко Марковић саопштио је данас у Софији на Самиту шефова влада НР Кине и земаља Централне и Источне Европе да је Црна Гора као будућа чланица Европске уније спремна доприносити свеобухватном стратешком партнерству Европске уније и Кине и да очекује да након Самита буде израђена студија изводљивости повезивања будуће пруге Београд – Будимпешта са лукама у Црној Гори и Албанији.

„Као будућа чланица Европске уније, а у овом тренутку земља кандидат за чланство, Црна Гора је спремна доприносити свеобухватном стратешком партнерству Европске уније и Кине. … Очекујемо у периоду након Самита да се кроз израду студије изводљивости испитају могућности за повезивање будуће брзе пруге Београд – Будимпешта са лукама у Црној Гори и Албанији, како је то договорено у Будимпешти. Додатно нас охрабрује сличан став истакнут и у овогодишњим Смјерницама, уз укључивање лука у Хрватској, Босни и Херцеговини и Словенији“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић обраћајући се учесницима Самита.

Премијер је рекао да у Црној Гори улазимо у завршну фазу изградње прве дионице аутопута Бар – Бољаре и да тај пројекат представља примјер успјешне сарадње у оквиру Механизма „16+1“.

„Влада Црне Горе ствара претпоставке за наставак градње осталих дионица аутопута, до границе са Републиком Србијом. С тим у вези позивам и вас да охрабрите компаније из ваших земаља да искажу интересовање за реализацију овог пројекта у партнерству са Владом Црне Горе. За овај и сличне капиталне пројекте потребно је даље јачање сарадње банака и финансијских институција земаља Централне и Источне Европе и Народне Републике Кине“ – рекао је премијер Марковић.

Подсјетивши да је Црној Гори је на прошлогодишњем Самиту у Будимпешти указано повјерење да предводи оснивање Координационог механизма за сарадњу у области заштите животне средине премијер Марковић је за септембар најавио у Подгорици министарску конференцију којом ће бити озваничен почетак рада овог Координационог механизма.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?