Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић у Лондону позвао на снажнију сарадњу држава Европске уније и Западног Балкана у борби против незаконите трговине оружјем

Објављено: 10.07.2018. 01:53 Аутор: МУП
Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић рекао је данас у Лондону да је Црна Гора као одговорна држава снажно посвећена борби против организованог криминала и тероризма и спрјечавању ширења малог и лаког наоружања и да стога позива на чвршћу сарадњу земаља Европске уније и Западног Балкана у борби против незаконите трговине оружјем.

„Увјерен сам да заједничким активностима на регионалном и међународном нивоу, чему свједочимо и данас, можемо ефикасно одговорити на транснационалне пријетње и изазове безбједности. У том смислу, подржавамо усвајање Мапе пута за одрживо рјешење за сузбијање недозвољеног посједовања, злоупотребе и трговине малокалибарским и лаким оружјем на Западном Балкану, која потврђује значај профилисања регионалних приоритета у правцу постизања интегрисаног и свеобухватног приступа, као и проактивније борбе против трговине оружјем“– рекао је министар Нухоџић на састанаку на којем су, на позив министра унутрашњих послова Уједињеног Краљевства Саџида Џавида, учествовали и министри унутрашњих послова држава Западног Балкана и Европске уније, представници Европске комисије и међународних организација.

Western Balkans summit 2018Подсјетивши да је Подгорица била домаћин регионалне конференције о малом и лаком наоружању почетком фебруара ове године, министар Нухоџић је рекао да наша земља подржава све европске и регионалне иницијативе чији је циљ подизање степена сигурности, а поготово напоре Француске и Њемачке које координирају борбу против илегалне трговине оружја на Западном Балкану.

„Црна Гора је спремна да, заједно са земљама Западног Балкана и ЕУ, активно учествује у свим активностима, како би се превазишли изазови које недозвољена трговина ватреним оружјем представља. Министарство унутрашњих послова је опредијељено да, кроз учешће у заједничким координираним полицијским акцијама, пружи пуни допринос унапређивању прикупљања и размјене информација, као и даљем јачању оперативне полицијске сарадње са партнерским службама из Региона и држава чланица ЕУ“ – рекао је министар Нухоџић на састанку одржаном уочи сјутрашњег Петог самита лидера Западнобалканске шесторке.

Такође, данашњи састанак је био прилика за размјену мишљења о модалитетима за унапређење сарадње у борби против организованог криминала, трговине људима, високотехнолошког криминала, тероризма и насилног екстремизма и спрјечавања корупције. Министри унутрашњих послова земаља Западног Балкана су потписали Декларацију о принципима сарадње у области размјене информација између органа за спровођење закона.
         
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЈИХ ПОСЛОВА

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?