Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Лондонском самиту позвао нјемачку канцеларку Меркел да подржи црногорску иницијативу регионалног института за одрживе технологије

Предсједник Владе Душко Марковић позвао је данас на Лондонском самиту нјемачку савезну канцеларку Ангелу Меркел да подржи црногорску идеју отварања регионалног института за одрживе технологије.

„Уважена канцеларка отворила је важно питање: како да задржимо младе људе у Региону, како да ту памет задржимо и како да им дамо нову прилику. Подсјећам Вас канцеларко Меркел да је Црна Гора са ЦЕРН-ом (Европска организација за нуклеарна истраживања) покренула иницијативу за међународни институт за одрживе технологије у региону. Ту иницијативу подржао је значајан број земаља. Треба да дамо прилику хиљадама младих људи у региону. Позивам Вас да и Ваша влада подржи ову иницијативу, као што сам недавно у Софији замолио колегу [Андреја] Пленковића да и Влада Хрватске подржи овај пројекат“ – рекао је премијер Душко Марковић на посљедњој данашњој конференцији одржаној на Лондонском самиту.

Предсједник Маровић је, говорећи о безбједности, оцијенио да је за балкански регион важно јачати тај аспекат. Прецизирао једа Црна Горе има споразум са Босном и Херцеговином о граници и да је наша земља пажљиво рјешавала ситуацију изазвану својевременом немогућношћу ратификације споразума о граници са Косовом у тамошњем парламенту.

„Имамо и одличан привремени споразум о граници са Хрватском. До сада нијесмо имали ни један инцидент, а Хрватска је највећи промотер наше евроспке и евроатлатнске интеграције. Израдили смо и способност да се супротставимо трећој страни“ – рекао је премијер поменувши директно екстерни насртај на Црну Гору прије неколико година.

„Захваљујем премијерки [Терези] Меј и њеној Влади што нам је омогућила да том изазову одговоримо на квалитетан начин и да наша европска и евроатлантска перспектива не буде упитна“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на посљедњој сесији Лондонског самита.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?