Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Улцињу потписао уговоре о закупу још 200 хектара државног пољопривредног земљишта: Држава шаље поруку доброг домаћина

Објављено: 11.07.2018. 01:05 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић данас је у Улцињу потписао уговоре са закупцима укупно 200 хектара пољопривредног земљишта у државној својини, на локалитетима општина Улцињ, Подгорица и Котор, оцјењујући да држава новим пројектима валоризације државног земљишта шаље поруку доброг домаћина и својим примјером показује да расположиво земљиште треба да буде обрађивано.

Том приликом, презентовани су вриједни инвестициони пројекти који ће се реализовати на више од 200 хектара пољопривредног земљишта у државној својини, а које су закупиле фирме – “Винарија Миловић”, “Агролајф Монтенегро” и “Челебић Аграр”, на локалитетима Бриска Гора (Улцињ), Голубовци (Подгорица) и Врановићи (Котор).

MPRRMPRR

Закупци на наведена три локалитета планирају инвестиције у укупном износу од скоро 10 милиона еура и запошљавање 41 радника, уз значајан број сезонских радника.

Презентација пројеката одржана је у „Винарији Миловић“ чији је власник закупац око 10 хектара земљишта на локалитету Бриска Гора. Уз постојеће засаде, на закупљеној парцели, инвеститор планира да прошири производњу, заснивањем нових 8 хектара винограда и садњу 1.500 до 2.000 стабала маслина. Циљ је проширење асортимана производа са висококвалитетним маслиновим уљем, које ће уз вино, као аутохтоне црногорске производе, понудити туристима који у све већем броју посјећују његову винарију.

На локалитету Голубовци, на око 34 хектара, компанија “Агролифе Монтенегро” планира да заснује плантажу смиља, уз улагања у износу од више од милион еура, што ће отворити радна мјеста за 19 радника. План компаније која већ има органску производњу љековитог и ароматичног биља је и стварање додате вриједности кроз отварање погона за екстракцију уља. Посебан значај инвестиције јесте отварање простора за откуп биља од коопераната и услужна прерада.

MPRRMPRR

Закупом 157 хектара на локалитету Врановићи у општини Котор, компанија „Челебић Аграр“ планира да на подручју Бигова подигне савремене засаде маслина и изгради погон за производњу висококвалитетног маслиновог уља. Представници компаније изразили су очекивање да ће маслиново уље са овог подручја постати бренд, који ће посебну вриједност имати не само у туристичкој понуди, већ и у смањењу увоза овог производа. У овај пројекат биће инвестирано 7,3 милиона еура, а његова реализација значиће отварање нових 20 радних мјеста. Осим економских ефеката, посебан значај пројекта јесте у санацији велике опожарене површине која тренутно нарушава природни амбијент овог приморског подручја.

MPRRНакон презентације пројеката потпредсједник Симовић је исказао задовољство потписивањем нових уговора о закупу, који ће, како је казао, дати нову вриједност пољопривредној производњи у Црној Гори, обезбиједити суспституцију одређених производа и претпоставке за извоз, и обезбиједити значајан број нових радних мјеста, уз ангажовање и сезонске радне снаге.

„Данас шаљемо поруку да држава реализацијом пројекта валоризације државног пољопривредног земљишта жели да буде добар домаћин, и да својим примјером покаже и другим власницима пољопривредног земљишта да земљиште треба обрађивати. Не можемо земљиште држати необрађено, а да са друге стране посматрамо знатан увоз хране и да не рјешавамо проблем незапослености“, поручио је Симовић.

Он је казао да држава показујући овакав однос има право и потребу да пошаље јасну поруку према власницима и приватног земљишта да тај потенцијал активирају. Имаће подршку државе, као и до сада. А онда, у реалном року, да успоставимо и нову пореску политику у тој области. Озбиљно размишљамо о увођењу прогресивне пореске политике, на начин да земљиште које се не обрађује има веће пореско оптерећење“, казао је потпредсједнк Симовић.

Он је данас обишао и комплекс од 70 хектара пољопривредног земљишта на Шасу које је крајем прошле године закупила компанија „Воли“. Симовић је исказао задовољство виђеним, јер то више није вишедеценијски запуштена парцела, већ обрађено земљиште са започетом пластеничком производњом и плановима да до септембра буде заснована производња поврћа у новим пластеницима и на отвореном, ако и засад агрума. Посебно га, како је казао, испуњава задовољством опредјељење компаније да ће остати при ставу да сарађује са локалним пољопривредницима, чиме ће позитивни ефекти државне одлуке да валоризује овај комплекс осјетити и локално становништво које ће моћи своје производе понудити кроз овај откупни центар.

„Сугуран сам да ћемо на свим закупљеним локалитетима свједочити новим искорацима који су потребни и инвеститорима, локалним заједницама и укупној економији Црне Горе. Кроз овакве примјере доброг партнерства локалних самоуправа, снажног замаха и домаћинског односа инвеститора, са отвореношћу Владе коју демонстрирао и у овом пројекту, мислим да резултати неће и не смију изостати“, поручио је потпредсједник Владе.



ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?