Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: У Задру одржана међународна конференција у оквиру ИПА пројекта „Мрежа за збрињавање пацијента с фармакорезистентном епилепсијом и узнапредовалом фазом Паркинсонове болести“

Објављено: 11.05.2018. 18:12 Аутор: ПР служба
Међународна конференција, у оквиру пројекта „Мрежа за збрињавање пацијента с фармакорезистентном епилепсијом и узнапредовалом фазом Паркинсонове болести“, у склопу програма ИНТЕРРЕГ ИПА прекограничне сарадње Хрватска-Босна и Херцеговина-Црна Гора, одржана је у Задру, у организацију Хрватског завода за телемедицину.
На конференцији је учествовала и делегација Министарства здравља и Клиничког центра Црне Горе, коју је предводила Милица Шкиљевић, генерална директорица Директората за економику и пројекте у здравству.
Државни секретар Министарства здравства Републике Хрватске Томислав Дулибић, поздрављајући учеснике конференције, рекао је да је ресорно министарство препознало важност институција у подручју телемедицине на прекограничној сарадњи, те потребу за јачим укључивањем заједнице у рјешавање проблема особа с фармакорезистентном епилепсијом и узнапредовалом фазом Паркинсонове болести.
- Управо је један од фоукса развоја здравства у Еуропској Унији до 2020. године стварање и јачање регионалних центара изврсности, Еуропеан Референце Нетwорк, за ријетке болести и комплексна стања, с циљем подизања квалитета здравствене заштите кроз здравствене раднике високо специјализироване за лијечење ријетких и комплексних болести. Пројекат НеурНет резултат је сарадње Федералног министарства здравства Босне и Херцеговине, Министарства здравља Црне Горе и Хрватског завода за телемедицину и представља управо један такав центар изврсности, истакао је Дулибић.
Генерална директорица Милица Шкиљевић навела је да је циљ пројекта побољшање квалитета и доступности здравствених услуга за пацијенте с фармакорезистентном епилепсијом и узнапредовалом фазом Паркинсонове болести на подручју све три државе укључене у овај пројект.
- У оквиру пројекта планирано је успостављање мрежних референтних центара и болница повезаних модерним ИЦТ технологијама које ће омогућити оптимизацију капацитета референтних центара и повећање доступности здравствених услуга, као и пријенос знања и добре праксе. Пројектом је предвиђено и опремање болница савременим ЕЕГ уређајима с видео надзором, рачунарском опремом, израду апликације и инсталирање заједничког видео-конференцијског система Циљ је такође и побољшање квалитета здравствених услуга, пренос и имплементација експертизе и најбољих пракси за болнице укључене у пројект, изградња капацитета болница, смањење броја транспорта пацијената и побољшање квалитета њиховог живота, казала је Шкиљевић.
У стручном дијелу конференције о значају телеметрије у Црној Гори, говорио је др Младен Дебељевић, са Клинике за неурологију Клиничког центра Црне Горе. Он је навео да ће успостављање система видео ЕЕГ телеметрије у Црној Гори обезбиједити услове за комплетну дијагностику пацијената са епилепсијом, што ће омогућити правовремено и адекватно лијечење.
Посљедњег дана конференције одржани су састанци Управног одбора и Техничке јединице пројекта, на којима су разматране до сада реализоване активности на пројекту, усвојена релевантна документа и дефинисана динамика даљих корака.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?