Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Котору одржана презентација програма „Породични сарадник” за приморски регион

Објављено: 12.07.2018. 18:44 Аутор: мрсс

У циљу подршке развоју нових програма и услуга намјењених за подршку породицима и смањењу броја дјеце у институцијама социјалне и дјечије заштите НВО „Породични центар“ је данас, 12.07.2018. у Котору одржала презентацију програма „Породични сарадник“.

Презентацију је отворио Горан Кушевија, директор Директората за социјалну и дјечју заштиту у Министарству рада и социјланог старања, нагласивши да се већ неколико година спроводи интензивна реформа система социјалне и дјечије заштите.

“У Закону о социјалној и дјечијој заштити дефинисана је обавеза свих који раде на пословима дјечије заштите да уложе максималне напоре да помогну останак дјетета у породици кроз пружање подршке породици, а ако то није могуће или није у најбољем интересу дјетета, кроз смјештај дјетета у хранитељску породицу” – казао је Кушевија.

Он је навео да реализација програма „Породични сарадник“, у значајној мјери доприноси остварењу циљева реформе система социјалне и дјечје заштите јер помаже у превенирању издвајања дјеце из породица, превенцији и смањењу насиља над дјецом, фактора ризика који воде занемаривању дјеце, побољшању интеракција родитељ – дијете, побољшају вјештина родитељства, укључујући и елиминисање физичког кажњавања, пружање подршке родитељима и старатељима, смањење проблема у понашању код дјеце .

Истакнуто је да Министарство рада и социјалног старања настоји да обезбиједи одрживост ове услуге као један од приоритета реформе без којег деинституционализација не може да се спроведе.

Представници НВО „Породични центар“ из Котора говорили су о својим искуствима у раду са породицама и резултатима пројекта. Пројекат се реализује од 01.01.2016.године у општинама Бијело Поље, Подгорица, Котор, Будва и Херцег Нови.

Услуга „Породицни сарадник „намјењена је за интензивну подршку породицама у којима постоји ризик од напуштања дјетета односно ризик од занамаривања или злостављања дјеце.

Суштина рада са породицама је да породични сарадник током посјета породици једном недјељно процјени и заједно са породицом и водитељем случаја испланира и реализује низ активности које ће допринијети бољем функционисању породице.

Активности се односе на практичну подршку у рјешавању животних, свакодневних проблема (подршка и помоћ породици да брине о здрављу, исхрани и хигијени дјеце, у школовању и образовању, укључивање у ваннаставне активности...), савјетодавно-едукативне активности (јачање родитељских капацитета, елиминисање последица занемаривања и злостављања, и сл) и посредовање, заступање и стварање мреже подршке за породицу на локалном нивоу. Од јануара 2016. године, када је започета реализација, пројектом је обухваћено 86 породица, односно 225 дјеце.

Резулати пројекта показују да ни једно дијете није измјештено из породице док је породица имала континуирану помоћ и подршку од стране породичног сарадника, да су у појединиом породицама побољшане компетенције и снаге родитеља те да у складу са тим основним резултатима услуга породични сарадник треба да буде препозната и препоручена као један од основних сервиса подршке породицама и сервиса који има значајно мјесто у порцесу реформе система социјалне и дјечије заштите.

ПР служба Министарства рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?