Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Надограђеним макроекономским моделом до снажнијих реформи

Објављено: 12.07.2018. 20:25 Аутор: Министарство финансија
У протеклих годину и по дана Министарство финансија је заједно са експертима који су били ангажовани на пројекту, уз подршку линијских министарстава, а уз помоћ партнера из Европске уније постигло значајне резултате реализацијом пројекта у области финансијског планирања и програмирања, рекла је генерална директорица Директората за економску политику и развој у Министарству финансија, мр Ива Вуковић на завршној конференцији поводом ИПА 2014 Пројекта ,,Подршка процјени макроекономског утицаја структурних реформи”. На завршној конференцији представљени су резултати Пројекта који је реализован уз помоћ ИПА средстава.

Министарство финансија је у оквиру пројекта добило надограђени модел за израду макроекономских пројекција који ће служити у процјени прогноза фискалног и макроекономског утицаја имплементације мјера структурних реформи. Макроекономски модел ће обезбиједити снажнију везу између макроекономског и фискалног оквира са једне стране и агенде структурних реформи са друге стране. Приликом израде новог Програма економских реформи 2019-2021 користићемо овај модел, поручила је генерална директорица Вуковић.

Карактеристике модела су значајне и оне се односе на његову прилагођеност отвореној црногорској економији и важној и једноставној примјени од стране корисника. Модел ће такође обезбиједити реалистичне пројекције најважнијих индикатора: БДП, потрошње, запослености, увоза, извоза и самим тиме ће се смањити разлике између планираног и оствареног, али и унаприједити квалитет финансијског планирања.

Шеф сектора за сарадњу у Делегацији Европске Уније у Црној Гори, Херман Спитз је истакао значај пројекта за Црну Гору у процесу приступања Европској Унији и подсјетио да је Европска Унија током реализације пројекта имала улогу партнера и донатора. Реформа економског управљања је један од 3 стуба ЕУ и представља  приоритет за Црну Гору и саму ЕУ.  Такође  је поручио да је Програм економских реформи кључан за унапређење економских политика и инклузиван раст и да је Црна Гора реализацијом пројекта добила макроекономски модел који се тиче утицаја на реформе.

Кључни резултати постигнути у оквиру поменутог пројекта односе се на развијање аналитичког инструмента, односно макроеконометријског модела, названог МММ (Монтенегро Мацроецонометриц Модел – црногорски макроеконометријски модел), који ће запосленима у Министарству финансија служити за квантитативну оцјену утицаја структурних реформи. Осим тога, модел обезбјеђује конзистентне макроекономске пројекције и оцјену утицаја јавних политика, чиме се поспјешује ефикасност и омогућава квалитетније програмирање, као и бржу конвергенцију ка животном стандарду земаља у ЕУ. Сходно томе, пружиће се допринос Влади Црне Горе у испуњавању захтјева дефинисаних процесом придруживања ЕУ и Програмом економских реформи. 

На Завршној конференцији представљени су и нето ефекти Програма економских реформи 2018-2020, који су добијени употребом поменутог модела. У складу са резултатима који су добијени МММ-ом, допринос мјера јавних политика утицаће на раст БДП за 5,1% (до краја периода), као и на виши ниво запослености.

Детаљније о ефектима можете наћи у приложеној презентацији: ПРЕЗЕНТАЦИЈА МММ.пдф


ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?