Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Представљени прелиминарни резултати процјене десет димензија Акта о малим предузећима

Објављено: 12.07.2018. 20:40 Аутор: Министартсво економије

Црна Гора успјешно креира политике и усваја кључна стратешка документа која третирају област малих и средњих предузећа (МСП), водећи се препорукама Акта о малим предузећима (Смалл Бусинесс Ацт), као и другим европским документима која препознају политику развоја МСП, закључено је на састанку координатора за Акт о малим предузећиима (СБА координатора) који је одржан данас у Паризу.

Ministarstvo ekonomije

У име Министарства економије, у својству националног СБА координатора, састанку је присуствовао генерални директор Директората за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима Радосав Бабић.

Представници Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), који су уједно били и домаћини овог састанка, у сарадњи са партнерским институцијама, представили су прелиминарне резултате процјене свих десет димензија Акта о малим предузећима, за сваку од земаља западног Балкана и Турске.

Прелиминарни резултати показују да је Црна Гора на добром путу даљег развоја и унапређења пословног амбијента.

„У наредном периоду уложиће се додатни напори на отклањању оних баријера које утичу на даље унапређење пословног амбијента и наставиће се са спровођењем реформских мјера у дијелу поједностављења пословног законодавства. Посебна пажња биће усмјерена на локални ниво, у дијелу смањења броја и износа локалних накнада и такси које предузетници плаћају, регистрацији бизниса - у смислу потпуног увођења електронске регистрације, побољшања ефикасности рада катастарских служби, издавања грађевинских дозвола, унапређења ефикасности државне администрације, као и смањења трошкова административних поступака и скраћењу дужине њиховог трајања“, закључено је на састанку.

На састанку је оцијењено да су неке од активности које Црна Гора успјешно наставља да спроводи: повећање броја савјетодавних и менторских услуга, коришћење услуга у оквиру Европске мреже за предузетништво, као и рад на јачању даље сарадње између предузећа и научно истраживачких установа. Напредак је забиљежен и у развоју пословне инфраструктуре за подршку иновативних активности, креирању програма финансијске и нефинансијске подршке за развој зелених послова, као и јачању унутрашних перформанси предузећа како би учествовали на међународним јавним тендерима и у оквиру ЕУ програма.

„Црна Гора је и даље регионални лидер у предузетничком учењу и уложиће се додатни напори у дијелу усклађивања уписне политике и развоја стручних квалификација са потребама тржишта рада, развоја образовних програма заснованих на исходима учења у сарадњи са послодавцима, као и даљем развоју система дуалног образовања и промоцији стручног образовања“, закључено је на састанку.

Досљедна реализација принципа овог документа, како је оцијењено, ствара добре претпоставке за размјену искустава у региону и бољу сарадњу са институцијама ЕУ - прије свега отвара могућност припреме за коришћење расположивих финансијских средстава ЕУ, што је од посебног значаја за даљи развој сектора МСП.

Финални СБА Извјештајни образац за период 2016-2019. године биће публикован на прољеће 2019. године.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?