Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић отворио Котор Арт - Дон Бранкове дане музике

Објављено: 14.07.2018. 18:27 Аутор: мку
mku
На Дан државности 13. јула, испред Катедрале Св. Трипуна отворен је музички програм КоторАрта, Дан Бранкови дану мизике.

Дан Бранкове дане музике отворио је мињистар културе Александар Богдановић, који је у свом обраћању истакао: "Ријетко гдје је као на простору Боке Которске остварен јединствен склад елемената природе и слојева културе, у ком је, без обзира на бурну историју, умјетност увијек имала посебно мјесто. Потребно је истаћи да тај повлашћени статус умјетности није довођено у питање ни када су овај залив захватале недаће, како оне чије је исходиште природа тако и оне које су произашле из деструкције немалог броја освајачких похода на Боку Которску. Тај феномен је израстао из оне способности, тако типичне за Боку, која се опире поједностављењу живота на пуку егзистенцију и која тежи да се кроз креацију трајно упише у времену. Само се на тај начин може објаснити потреба властеле и поморске аристократије Котора и Боке да надиђу материјално благостање и оставе изузетну архитектуру, подржи књижевне, ликовне и музичке ствараоце, али и обезбједе очување особене традиције народног стваралаштва. Све то је данас дио складне слике мултикултуралне Црне Горе, за коју је простор Боке често представљао спону са свијетом, као што је у вријеме вишевјековне османске владавине већим дијелом Балкана, хришћанској Боки хришћанско залеђе старе Црне Горе омогућавало релаксиранију посвећеност сопственом развоју."

"Велико културно насљеђе Боке Которске било је, у сваком случају, велики изазов оснивачима КоторАрта, јер је оно изискивало концепт који је морао кореспондирати са том богатом залихом културних и умјетничких достигнућа, или, једноставније речено, адекватан одговор савремености на високе стандард које је у овом простору оставила традиција. Данас можемо рећи да су садржаји овог фестивала учинили да се настави континуитет Котора као града високе културе, али и да се отвори простор новим умјетничким трагањима у амбијенту чија је историја управо обиљежена трагалаштвом и отвореношћу према свијету, различитом и непознатом. Могло би се рећи да је КоторАрт данашњи одговор на оне авантуре духа и креативности које су красила овај град кроз његову дугу историју.," додао је Министар.

На отварању су говорили и предсједник Општине Котор Владимир Јокић и директор Котор Арта Ратимир Мартиновић.

На свечаном отварању овогодишњих Дон Бранкових дана музике премијерно је изведена композиција "Пасија по Стели", коју је, као поруџбину Фестивала, написао Антоније Пушић, у јавности познат као Рамбо Амадеус. Овим дјелом, за сопран, наратора и оркестар, КоторАрт отвара низ питања којима ће се током трајања Фестивала, до 13. августа, бавити музичари и стручњаци из области екологије, указујући на степен загађености околине и, самим тим, Бококоторског залива. Дионицу сопрана у Рамбовој композицији тумачла је наша умјетница Наталија Радић, док је Фестивалским оркестром КоторАрта дириговао Премил Петровић. Публика се на отварању подсјетила и једне раније поруџбине, дјела Искра бесамртна коју је за КоторАрт раније написао наш композитор Иван Маровић. Музички догађај употпунило је премијерно приказивање документарног филма редитеља Душана Вулековића.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?