Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Дрљевић на сједници ПОСП-а: Обавезе на путу према ЕУ приоритет државне администрације

Објављено: 17.07.2018. 13:26 Аутор: КЕИ
Црна Гора је, поред свих изазова, задржала лидерску позицију у преговорима са Европском унијом и реализација обавеза из европске агенде остаће приоритет црногорске администрације, поручио је главни преговарач Александар Дрљевић на 15. сједници Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Црне Горе (ПОСП).

KEIДрљевић је, говорећи пред посланицима црногорског и европског парламента, подсјетио да је ПОСП један од кључних параметара успјешне и квалитетне сарадње између Црне Горе и ЕУ, посебно у сегменту парламентарног дијалога у оквиру процеса стабилизације и придруживања.

Навео је да су нови институционални оквир вођења преговара и формирање Канцеларије за европске интеграције јасан показатељ одговорности и потпуне посвећености Владе Црне Горе усвајању европских стандарда и вриједности, као и креирању бољег живота и сигурније будућности за грађане Црне Горе. „Имајући у виду тренутну фазу преговарачког процеса, јасно је да је пред овим тимом озбиљан посао, уз кључну сарадњу свих актера. Реализација обавеза из европске агенде је приоритет свих сегмената државне администрације“, рекао је Дрљевић.

Истакао је да је Црна Гора тренутно најнапреднија земља региона у преговарачком процесу, са отворених 31 од 33 поглавља и привремено закљученим преговорима у три поглавља, која се у приступању ЕУ руководи квалитетом реформи, а не брзином, уз очекивање да ће њен напредак бити вреднован сходно резултатима.

Према његовим ријечима, спровођење неопходних реформи, како из домена владавине права, тако и економске и финансијске стабилности, подстичуц́и раст и развој Црне Горе, потврда су европске орјентације Црне Горе. „Показали смо да су политичка стабилност, економски критеријуми и конструктивна улога у региону, поред свих изазова, учинили да задржимо лидерску позицију у преговорима“, додао је главни преговарач Дрљевић.

Поручио је да је Црна Гора спремна за снажне искораке када је у питању квалитет цјелокупног процеса интеграције и заокруживање реформи које ће нашу државу одвести у ЕУ.

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?