Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Заштићена још два производа – Црногорска говеђа пршута“ и „Црногорска стеља“

Објављено: 18.07.2018. 13:20 Аутор: МПРР

MPRRЦрна Гора је заштитила још два производа. „Црногорска говеђа пршута“ и „Црногорска стеља“ успјешно су прошли процедуру заштите, чиме су се ова два производа придружила „Његушкој пршути“ и „Пљеваљском сиру“ на листи заштићених ознакама квалитета на националном нивоу.

Наведени производи заштићени су ознаком поријекла која представља највиши облик заштите сходно Закону о шемама квалитета пољопривредних и прехрамбених производа, с обзиром да се за добијање ознаке поријекла све фазе производње, од сировине до прераде, морају одвијати у одређеном географском подручју.

Према спецификацији производа документу који садржи све елементе потребне за заштиту, и у коме се до детаља описује начин производње и утицај свих фактора - климе, географског окружења, традиције и доказане репутације:

- Црногорска говеђа пршута је сувомеснати производ од говеђег меса екстра, прве и друге категорије, сољен и димљен на буковом или грабовом дрвету.

- Црногорска стеља је сувомеснати производ од откоштеног димљеног и сушеног овчијег меса, сољен и димљен на буковом или грабовом дрвету.

„Црногорска говеђа пршута“ производи се у сјеверном дијелу Црне Горе, планинском подручју са специфичним условима спољашње средине. За специфичне карактеристике овог производа, заслужан је квалитет меса, али и умијеће произвођача у свим фазама производње, од узгоја животиња на фармама до прераде у прерађивачким објектима.  

У складу са дефинисаним произвођачким спецификацијама, производња “Црногорске говеђе пршуте“ и  „Црногорске стеље“ ограничена је на сјеверни дио, а област производње обухвата цјелокупну или дио територије 13 општина са сјевера Црне Горе и то: Плужине, Шавник, Жабљак, Пљевља, Бијело Поље, Мојковац, Колашин, Беране, Андријевица, Петњица, Рожаје, Плав и Гусиње. Област производње карактерише  планинска клима, са утицајем континенталне, на надморској висини од 550 до 2.000 метара.

Процедуру заштите ова два производа покренуло је НВО „Удружење за квалитет меса сјевера Црне Горе“, које је формирано кроз пројекат који је 2015. године покренуло Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са  Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и Организацијом УН за храну и пољопривреду (УН ФАО). Циљ пројекта је унапређење стандарда квалитета производа од меса у Црној Гори и размјена искустава земаља Западног Балкана. Осим што је формирано удружење, за потребе заштите црногорске говеђе пршуте и црногорске стеље, урађене су двије  спецификације производа, са пратећом документацијом. Истовремено, у циљу едукације и припреме произвођача за процедуру заштите и даљу интерну контролу производње ових производа, спроведене су бројне активности, међу којима су и студијска путовања произвођача у Аустрију, Хрватску, Италију.

За чланове удружења произвођача заштита ова два производа значиће бенефит у дијелу остваривања додатне вриједности на тржишту, могућност боље валоризације, посебно кроз туристичку потрошњу, као и заштиту од злоупотреба и имитација.  

Нови заштићени производи представљају нове искораке Црне Горе у области политике квалитета, унапређења позиције малих произвођача и стварања претпоставки за динамичнији развој руралних подручја на сјеверу. Министарство ће наставити да подстиче и подржава произвођаче свих производа са потенцијалом за заштиту, како би у будућем периоду имали што више производа и на европској листи и тиме у ЕУ унијели нову вриједност базирану на квалитетним, специфичним и аутохтоним производима.     

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?