Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић: Влада ће наставити да подржава ЦАНУ како би се обезбиједио континуитет и успјех на важном државном послу завршетка Енциклопедије Црне Горе

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

           

„Пројекти попут Енциклопедије Црне Горе једног дана представљаће реликвију нашег националног идентитета, и пијетет времену и људима који су доприносили изградњи данашње, модерне и европске Црне Горе“, поручио је данас предсједник Владе Душко Марковић у оквиру Премијерског сата, одговарајући на питање Мића Орландића, посланика Социјалдемократа Црне Горе.

Премијер се осврнуо на историјат пројекта Енциклопедије, почевши од 1969. године у оквиру тадашњег Лексикографског завода, који је издао капиталну едицију „Луча”, преко Црногорске академије наука и умјетности која је преузела надлежност и 1997. године усвојила концепцију будуће тротомне Енциклопедије, а 1998. године и Азбучник, све до доприноса Дукљанске академије наука и умјетности у периоду од 2001. до 2005. године на изради једнотомне билингвалне Црногорске енциклопедије.

Такође, предсједник Марковић је подсјетио да је Законом о Црногорској академији наука и умјетности из 2012. године, прописано да Академија „припрема Енциклопедију Црне Горе и друге националне енциклопедије у области наука и умјетности”, као и да је образована Радна група која је сачинила текст нове Концепције Енциклопедије Црне Горе, а он је усвојен 13. марта 2015. године. Лексикографски центар Црногорске академије наука и умјетности и Институт за језик и књижевност „Петар ИИ Петровић Његош“ у сарадњи са Министарством вањских послова и Министарством културе, ове године започели су рад на три пројекта: Лексикону дипломатије Црне Горе, Лексикону ликовних умјетника Црне Горе и Ботаничком лексикону Црне Горе.

„Према утврђеној динамици, у току је израда абецедара сва три лексикона који треба да буду припремљени до 1. октобра текуће године, а очекује се да до 2020. године буде завршено писање чланака и лексикографско уређивање богате научне грађе. Рад на лексиконима у функцији је припреме и претходи изради Енциклопедије Црне Горе, чиме ће се стећи услови да се овај веома важан посао за историју, културу и традицију Црне Горе коначно приведе крају“, саопштио је премијер.

Одговарајући на дио питања који се тиче финансирања пројекта, предсједник је рекао да није могуће прецизно утврдити колико је средстава укупно утрошено због тога што је дио финансиран из више извора, те да је новац током готово три деценије издвајан у различитим валутама.

„Али његов износ сада није ни пресудан, већ наша одлучност да посао доведемо до краја,“ нагласио је предсједник Марковић и додао:

„Увјеравам Вас да ће Влада Црне Горе, како сам и казао, подржати израду појединачних лексикона и наставити да подржава Црногорску академију наука и умјетности како би се обезбиједио континуитет и успјех на овом важном државном послу. Имамо фантастичну сарадњу са Црногорском академијом наука и умјетности на овом и на другим питањима и то је примјер добре сарадње Владе са институцијама које баштине и снаже државу и њен национални идентитет“.
    

                                              
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?