Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представници Министарства пољопривреде на терену, у Плаву, говорили о значају правилног брања шумске боровнице

Објављено: 19.07.2018. 22:44 Аутор: МПРР

MPRR MPRR

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја и Одјељења за савјетодавне послове данас су у Плаву одржали едукативно-информативну радионицу на тему брања шумске боровнице, са циљем да се укаже на правилно сакупљање плодова и заштити овај вриједан природни ресурс сјевера Црне Горе .

С тим циљем је Министарство прије почетка сезоне сакупљања шумске боровнице издало и брошуру „Брање шумске боровнице“, како би подсјетило на законске обавезе за сакупљање боровнице у комерцијалне сврхе, на правилан начин бербе у складу са примјеном добре пољопривредне праксе приликом брања.

Радионици у Плаву присуствовали су берачи шумске боровнице, откупљивачи, затим организатори манифестације „Дани боровнице“, као и општине Плав. Након радионице педставници министарства посјетили су хладњаче у којима се обавља откуп боровнице, као и планинска мјеста у плавској општини на којима се она сакупља.

Када је у питању сакупљање шумске боровнице улога министарства је прије свега савјетодавана. Тако су и данас представници министарства дали стручне савјете како, поштујући закон и поштујући природу, сачувати богатство које Црна Гора има.

Посебан акценат стављен је на посљедице које настају усљед несавјесног брања боравнице, и на обавезу ручног брања и забрању употребе гребена/чешљева и других механичких средстава којима се оштећује ова биљна врста и њено станиште.

Министарство ће наставити са едукативно-информативном кампањом која има за циљ да сачувамо популацију шумске боровнице – изузетно вриједног дара природе од кога бројна домаћинства у овом периоду године обезбјеђују доходак.

И овом приликом апелујемо на бераче да боровницу беру савјесно и у складу са добром сакупљачком праксом. Савјетујемо да плод сакупљају правовремено, у фази сазревања, да бербу обављају ручно и да воде бригу о заштити природе. Апелујемо и на откупљиваче, да прије свега откупљују искључиво ручно брану боровницу, као и да упознају своје бераче са правилним начином брања. Ручно брана боровница даје квалитетну и уједначену бербу, производ прве класе који има одличну цијену на тржишту. Примјеном правилне сакупљачке праксе доприносимо очувању популације шумске боровнице и њиховог станишта, и осигуравамо да домаћинства са сјевера и у наредним годинама имају значајан доходак од сакупљања овог плода који због свог квалитета има добру позицију на страним тржиштима. Чувамо боровницу за будуће генерације.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?