Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Акција „Посматрач“: Лишен слободе осумњичени за кривично дјело дјечја порнографија

Објављено: 20.07.2018. 20:00 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а – Одсјека за борбу против организованог криминала и корупције су јуче у садејству са службеницима Одјељења безбједности Рожаје, у оквиру акције „Посматрач“ лишили слободе и поднијели кривичну пријаву државном тужиоцу у Основном државном тужилаштву у Бијелом Пољу против М.Д. (32) из Рожаја због постојања основане сумња да је починио кривично дјело дјечја порнографија.

Наиме, М.Д. је, како се сумња, користећи анонимност друштвених мрежа, а посредством интернета, отварао лажне профиле на разним друштвеним мрежама и претежно контактирао малољетна лица гдје им је тражио да се сликају, шаљу личне фотографије као и фотографије интимних дјелова тијела. Такође, осумњичени је, како се сумња, за вршење овог кривичног дјела као циљну групу бирао малољетна лица, а комуникцију започињао слањем фотографија својих интимних дјелова тијела. Малољетна лица су претежно одбијала комуникацију са њим, блокирала лажне налоге осумњиченог или су са неприкладним фотографијама упознали своје родитеље.

Полицијски службеници су, поступајући на основу претходно прибављене наредбе судије за истрагу Основног суда у Рожајама извршили претрес стана који користи М.Д. Том приликом полицијски службеници су пронашли и одузели два мобилна телефона на којем су се налазили материјали дјечије порнографије, други порнографски садржаји као и приватни материјали, овом приликом одзете су и двије меморијске картице, чији ће се садржај утврдити вјештачењем.

Наведени предмети ће бити упућени у Форензички центар ради вјештачења.

Подсјећамо да је ово шесто лице које је идентификовано и против којег је поднијета кривична пријава у скопу акције „Посматрач“ која је започета 2016. године, а коју службеници Управе полицје спроводе у сарадњи са тужилаштвом. Такође, у оквиру наведене акције извршено је више од шест претреса стамбених просторија приликом којих је одузето више персоналних рачунара и мобилних уређаја. До сада су сужбеници полиције, у оквиру акције „Посматрач“ одузели више од 400.000 фотографија и видео снимака са садржајем дјечје порнографије.

Дјечја порнографија је глобални проблем против којег се боре све полиције свијета. У нашој земљи су у протеклих пар година дакле забиљежени само појединачни случајеви односно шест случајева посједовања материјала дјечје порнографије, док случајеви израде и дистрибуције таквог материјала нису забиљежени. Такође црногорској полицији у претходном периоду није пријављен ниједан случај од стране грађана који би се односио на то да су дјеца која живе или бораве у Црној Гори на било који начин на нашој територији злоупотријебљена у сврху израде материјала који би се могао сматрати дјечјом порнографијом.

Активности на праћењу и откривању евентуалног даљег постојања оваквих незаконитих радњи у оквиру акције „Посматрач“ се настављају.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?