Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Почео први Камп за младе предузетнике на Вучју

Објављено: 20.07.2018. 19:48 Аутор: ИПЦ Технополис
Први предузетнички камп у организацији Иновационо предузетничког центра Технополис почео је данас на Вучју.

ICT TehnopolisДогађај је свечано отворио генерални директор Директората за трансформацију и инвестиције у Министарству економије Радосав Бабић. На конференцији за медије, поред господина Бабића, говорили су и Ратко Батаковић, извршни директор ИПЦ Технополис, Јово Рабреновић, генерални директор Директората за развој националног бренда и заштиту потрошача и Драган Перовић, потпредсједник Општине Никшић.

У наредна три дана 20 младих људи из читаве Црне Горе биће у прилици да савладају кључне вјештине неопходне за успјешну пословну комуникацију, реализацију предузетничких идеја и вођење бизниса у складу са посљедњим трендовима и условима на тржишту.

„Иновационо предузетнички центар Технополис, осим бављења иновацијама, односно промоцијом и подршком развоју иновација и њиховом имплементацијом у привреду, подршке привреди кроз развој иновација и јачање конкурентности, као јако значајан сегмент подржава и предузетништво, и ми велики дио својих активности усмјеравамо и у том правцу. Једна од тих активности јесте организација оваквог и сличних догађаја који има за циљ анимацију младих људи, тј. оне циљне групе која се налази на животној прекретници у смислу да ли ће свој живот узети у своје руке и организовати неки сопствени бизнис и постати предузетници“, истакао је Ратко Батаковић, извршни директор Технополиса.

„Данас прије свега желим да се захвалим свима вама младим људима који сте одлучили да желите да стекнете нова знања, вјештине и да се повежете са колегама из Црне Горе, као и са нашим партнерима из региона. Са нама су данас и представници локалних управа - општине Тиват, Херцег Нови, Плужине, Пљевља, Подгорице, и, наравно општине Никшић, домаћина. Ту су и партнери из Интера Технолошког Парка из Мостара, Кликер ИТ школица за дјецу из Београда, Еуропеан-ЦЕРТ, наши пријатељи из Суботице, Асоцијација пословних жена, пријатељи Алтер Модус, који је финансијски подржао организацију кампа, Црногорска комерцијална банка, Министарство економије и Министарство науке“, закључио је Батаковић.

О јачању предузетничког духа кроз организацију сличних догађаја, са посебним фокусом на младе људе и подјелу знања и искустава од стране старијих и успјешних предузетника говорио је потпредсједник Општине Никшић, Драган Перовић.

„Сваки град, свака држава која има за циљ унапређење своје економије, мора се интензивно бавити јачањем предузетничког духа, и то нарочито код младих људи. Из тог разлога овај Камп за младе предузетнике од изузетног је значаја. Ово је један од могућих начина да млади људи сазнају више о предузетништву и важности покретања сопственог бизниса. Овдје, на Вучју, полазници ће имати прилику да увиде предности бављења бизнисом, да стекну основне вјештине комуникације и израде бизнис планова. Примјери старијих и остварених предузетника помоћи ће им да се учврсте у идеји да оснују своје, за почетак мале фирме, а, уз умјешност и посвећеност, сигурно ће их касније развијати и унапређивати. Општина Никшић је и до сада имала слуха за оне који се одваже и уплове у предузетничке воде, а сада је ту и Технополис, као једини Иновационо предузетнички центар који више од годину дана са успјехом афирмише идеју предузетништва, иновативности и научног рада“.

ICT TehnopolisИспред Министарства економије обратио се генерални директор Директората за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима Радосав Бабић, који је свечано отворио догађај и додатно указао на важност предузетничких вјештина у смислу стратешког развоја људских ресурса у нашој земљи.

"Развој предузетничких знања и вјештина препознат је као један од приоритета политике развоја људских ресурса у Црној Гори и чини саставни дио кључних стратешких докумената из ове области. Предузетништво младих је окосница два веома важна стратешка документа који су у надлежности Министарства економије, а то су Стратегија за цјеложивотно предузетничко учење 2015-2019 и Стратегија развоја микро, малих и средњих предузећа у Црној Гори 2018-2022. године.

Можемо закључити да ће унапређење мотивације и знања младих о предузетништву и покретању сопственог бизниса, као и развој предузетничке културе у Црној Гори и унапређење пословног амбијента, у значајној мјери допринијети убрзању економског развоја. Истовремено, развој предузетничких вјештина код младих ће утицати на повећање њихове запослености. 

Важно је да се са изучавањем предузетништва и развијањем предузетничких компетенција почне што раније и настави на свим нивоима образовања, како би образовни систем створио предузетнички орјентисаног појединца који може да одговори потребама тржишта рада. Образовне институције треба да створе окружење које охрабрује ученике да постављају питања и трагају за новим приступима. Треба да подстичу ученике на креативност, самосвјесност и довитљивост”, закључио је Бабић.

Током тродневног кампа стручни предавачи подијелиће са учесницима своја искуства и знања када су у питању трендови у пословању, тајне успјешне пословне комуникације, креирање и израда бизнис планова и функционисање стартап заједнице. Осим тога, учесници ће бити у прилици да сазнају више информација о активностима и функционисању бизнис инкубатора и цоwоркинг простора у Технополису, те да се у директној комуникацији са успјешним предузетницима консултују око тема значајних за ову област.

Након теоретског дијела, сви учесници Кампа који покажу интересовање за даљи развој своје идеје добиће техничку подршку Технополиса у том процесу.

Циљ догађаја је да младим људима из читаве Црне Горе укаже на значај предузетништва и подстакне их да развијају основне предузетничке вјештине, односно да науче да размишљају и дјелују као предузетници.

Реализацију кампа су подржали Алтер Модус, ЦКБ, Министарство науке и Министарство економије.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?