Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић представио резултате пројекта хидроистражних радова у Црној Гори: Вода потекла у сушним Бањанима

Објављено: 22.07.2018. 00:19 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Хидроистражни радови који су изведени на локацији Ријечани у општини Никшић потрдили су постојање издашних водних потенцијала у безводном подручју Бањана, што ће бити од пресудног значаја за оживљавање овог сеоског подручја и његов даљи развој. Истраживања спроведена на више локација у Црној Гори потврдила су, такође, позитивне резултате и у другим безводним срединама.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић посјетио је данас Бањане и изразио велико задовољство због прилике да саопшти охрабрујуће резултате о постојању воде на овом подручју, као једног од резултата важног пројекта који се реализује у сарадњи са европским партнерима, из ИПА фондова усмјерених за јачање капацитета Црне Горе за одрживо управљање водама у складу са Оквирном директивом о водма.

„Пронаћи воду, бавити се њом, сачувати воду, сачувати је од свих изазова загађења и спрјечити штетно дејство вода, питања су на која морамо заједно да дамо одговоре. Та питања су посебно важна у временима када вода постаје најважнији стратешки природни ресурс, када подаци показују да је више од четири милијарде становника на планети у  дефициту воде, да годишње пеко 15 милиона људи умире због загађене воде, да на дневном нивоу, нажалост, шест хиљада дјеце умре због загађене воде, када воде имамо све мање, а потребе све више расту. У таквом глобалном амбијенту пронаћи воду у једном љутом црногорском кршу какав је овај у Бањанима, је велики успјех и задовољство“, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Он је саопштио да је у Бањанима урађена буштотина дубине 173 метра, да је све спремно за изградњу експлоатационих бунара, а потом и развођење примарне и секундарне мреже, што ће рјешавање питања водоснабдијевања за подручје Бањана, Велимља и Вилуса.

У партерству, са одговорном локалном самоуправом, вриједним и одговорним домаћинима овог краја, одлучношћу Владе да посебно улаже у рурална подручја и спремношћу Министарства да за те пројекте  издваја значајна средства, мислим да ћемо брзо свједочити наставку радова на овом мјесту и да ћемо обезбиједити довољно воде да се задовоље основне животне потребе становника ових подручја.

Према ријечима потпредсједника, истражна бушотина у Бањанима је једна од низа бушотина које се раде широм Црне Горе, у оквиру прве фазе пројекта који финансира ЕК, укупне вриејдности 1,9 милиона еура. Услиједиће, како је додао, и нови пројекат који је у фази уговарања, гдје ће се цијела Црна Гора покрити мрежом бушотина - осматрачких мјеста, на којим ће се пратити ниво и квалитет подземних вода.

 „Оно што је посебно важно је пронаћи воду у сличним безводним подручјима какво је ово у Бањанима. За сада, имамо добар резултат и на Чеву, Радовчу, затим на простору Тргаја код Цијевне. Нашли смо воду и у Шавнику,Вучијем Студенцу у Даниловграду и многим другим тачкама, али је најважније да настављамо да радимо на томе. У таквом једном замаху, уз обезбијеђена средства, и у партнерству са локалном самоуправом и мјештанима, резултати неће и не могу изостати“, казао је Симовић.

Предсједник Општине Никшић Веселин Грбовић изразио је наду да ће наредне године бити обезбијеђено снабдијевање водом Ријечана, Велимља и Вилуса. Општна ће са Министарством пољопривреде омогућити да се избуше ддвије експлоатационе бушотине и да се направи један резервоар на неком од узвишења гдје ће слободним падом моћи да се снабдијевају мјеста која гранивитирају. „Ово је велики дан за мјештане, јер није било за очекивати да ће ускоро на овом подручу бити воде“, казао је Грбовић.

MPRRMPRR

Професор Мићко Радуловић, члан стручног тима који изводи хидроистражне радове, казао је да је лоциран велики број бушотина широм Црне Горе и да ће то омогућити потребан мониторинг подземних вода.  

У име мјештана захвалио се Благоје Килибарда који је казао да су мјештани још под утиском и у невјерици гледају на воду која је потекла. Захвалио се том приликом Министарству и стручњацима који су обезбиједили воду и перспективу за овај крај.

Потпредсједник Симовић је приликом посјете Бањанима, заједно са предсједником Општине Никшић, и сарадницима, обишао завршене акумулације у селу Дубочке, на локацијама Ћеов до и Миловића крш, као и неколико пољопривредних домаћинстава са тог подручја, од којих су се многи вратили на своја имања и засновали пољопривредну производњу.  



ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?