Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Смјернице за независне процјењиваче пројеката и програма НВО пријављених на конкурсе органа државне управе

Објављено: 23.07.2018. 17:10 Аутор: МЈУ

Министарство јавне управе/ Национална канцеларија за сарадњу с невладиним организацијама, уз подршку ДЕУ пројекта ,,Техничка подршка развоју институционалних механизама сарадње Владе и невладиних организација у Црној Гори’’, припремило је прво онлине издање Смјерница за независне процјењиваче пројеката и програма НВО пријављених на конкурсе органа државне управе, са циљем да се ојачају капацитети независних процјењивача пројеката и програма НВО примарно, али и осталих учесника у процесу расподјеле средстава за финаснирање пројеката/програма НВО на националном нивоу.

Смјернице представљају сет препорука и појашњења начина бодовања пројеката и програма НВО на основу критеријума утврђених  Законом о невладиним организацијама и  Уредбом о финансирању пројеката и програма невладиних организација у областима од јавног интереса , те примјене Правилника о садржају јавног конкурса за расподјелу средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација и изгледу и садржају пријаве на јавни конкурс, а треба да омогуће независним процјењивачима пројеката и програма НВО-а:

- да се до детаља упознају са цјелокупним поступком и корацима одабира и бодовања пројеката и програма пријављењих на јавне конкурсе органа државне управе
- боље разумију критеријуме за оцјењивања пројеката, дефинисане Уредбом о финансирању пројеката и програма невладиних организација у областима од јавног интереса (Службени лист Црне Горе, бр. 13/18),
- што једнообразније-уједначеније бодују појединих критеријума, те конципирају образложења опредијељених бодова.

Препоруке за независне процјењиваче у Смјерницама, утемељене су на примјерима добре праксе процјењивања пројеката у државама ЕУ и допуна су националном правном оквиру који је постављен за процјену пројеката и програма НВО у Црној Гори и треба да служе као оквир за боље разумијевање и спровођење поступка бодовања.

Осим независним процјењивачима, Смјернице ће бити од користи и члановима комисија за расподјелу средстава невладиним организацијама, ради спровођење транспарентног и уједначеног процеса одабира пројеката и програма НВО на јавном конкурсу, те за поступање приликом израде јавних конкурса, нарочито у поступцима дефинисања упутстава за потенцијалне учеснике конкурса.

Израда Смјерница за независне процјењиваче пројеката и програма НВО пријављених на конкурсе органа државне управе, предвиђена је Акционим плана за имплементацију Стратегије унапређења подстицајног окружења за дјеловање НВО 2018–2020, као мјера 3.2. која је на овај начин реализована.

Подсјећамо да је 2018. прва година примјене новог модела финансијке подршке пројектима/програмима НВО, односно финансирању истих из јавних извора, тако да је израда Смјерница, као и Приручника за примјену правног оквира за финансирање пројеката/ програма невладиних организацijа из јавних извора од изузетног значаја јер ове публикације представљају веома важне алатке за реализацију захтјевног процеса програмирања и расподјеле средстава усклађеног са стандардима које користи ЕУ.

Поред тога сто је задужено за координирање процеса утврђивања области од јавног интереса и висине средстава за пројекте и програме НВО у њима, Министарство јавне управе, задужено је и за едукацију службеника у министарствима укљученим у процес израде секторских анализа, спровођење конкурса, расподјелу средстава и извјештавање о њиховој реализацији, па су у вези са материјом коју обрађују Смјернице, у оквиру Пројекта техничке помоћи, у Подгорици у јуну 2018. години одржане двије једнодневне радионице за независне процјењиваче и чланове комисија за расподјелу у министарствима, на којима је предавач био аутор смјерница.


Министарство јавне управе/ Национална канцеларија за сарадњу с невладиним организацијама

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?