Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Михајловићева у Подгорици: Спојићемо Србију и Црну Гору ауто-путем и модернизовати барску пругу

Објављено: 23.07.2018. 20:36 Аутор: МСП

Потпредсједница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас у Подгорици да ће Србија наставити изградњу Коридора 11 до Пожеге и даље до Бољара, као и да ће до 2021. бити реконструисана читава пруга Београд-Бар на територији Србије.

“Инфраструктурно повезивање је сигуран пут за бољи живот грађана, и сваки пут, било да је ауто-пут, да је регионални или да спаја две државе, од великог је значаја. На томе ћемо убудуће много више радити заједно са Црном Гором, јер није довољно ако свака држава води рачуна само о својој инфраструктури”, рекла је Михајловићева новинарима након састанка и потписивања Меморандума о разумијевању и сарадњи на реализацији инфраструктурних пројеката између влада Србије и Црне Горе, са министром саобраћаја и поморства Црне Горе, Османом Нурковићем.

“На основу овог Меморандума Србија и Црна Гора моћи ће да дефинишу пројекте које могу да заједно да раде у области инфраструктуре”, рекла је Михајловићева.

Говорећи о ауто-путу на Коридору 11, који ће повезати Србију и Црну Гору, Михајловићева је рекла да ће се формирати заједничка комисија која ће одредити тачку спајања трасе кроз Србију и трасе кроз Црну Гору.

“Нема потребе да било ко сумња у спремност Србије да гради овај ауто-пут. До краја ове године, имаћемо завршено 103 километра од Обреновца до Прељине, у марту почињемо радове на деоници Прељина-Пожега, а следеће године надам се да ћемо имати пројектну документацију и могућност да почнемо да разговарамо о комерцијалном уговору за последњу деоницу, од Пожеге до Бољара, а да за око две године започнемо радове”, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је рекла да је Србија после више од 30 година реконструисала прву деоницу барске пруге, од Ресника до Ваљева, у дужини од 77,6 километара, а да се ове године ради пројектна документација за наставак реконструкције, на деоницама од Ваљева до границе са Црном Гором.

”Идуће године очекујемо наставак радова на реконструкцији барске пруге, који би могли бити завршени до краја 2020. или почетком 2021. године. Међутим,  важно је да уз обнову пруге радимо и на отклањању такозваних нефизичких баријера, између осталог кроз успостављање заједничких граничних прелаза, какав ћемо са Црном Гором имати у Бијелом Пољу, јер је недопустиво да теретни возови стоје осам и више сати на граничном прелазу”, навела је она.

Министар Нурковић рекао је да је Црна Гора до сада реконструисала више од 40 одсто барске пруге на својој територији и обезбиједила нових 70 милиона евра из кредита и грантова које ће уложити у наставак реконструкције. “Циљ нам је да кроз три године имамо много квалитетнију железничку везу и бољи транспорт железницом између Србије и Црне Горе”, рекао је Нурковић.

Он је додао да је на састанку упознао потпредседницу Владе Србије са актуелним радовима на ауто-путу Бољаре-Бар и плановима за наставак изградње друмског Коридора 11 кроз Црну Гору. “Ухватили смо добар темпо, најважније је да се радови изводе квалитетно, а циљ нам је да спојимо ауто-путеве које градимо на граници код Бољара”, рекао је Нурковић.

Он је додао да је са потпредседницом Михајловић, између осталог, разговарао и о заједничким активностима две земље на сузбијању сиве економије у друмском превозу, коришћењу искустава Србије са концесијом за Аеродром “Никола Тесла” за развој аеродрома у Црној Гори, као и о односима “Монтенегро Ерлајнза” и Контроле летења Србије и Црне Горе (СМАТСА), за које ће бити формирана посебна комисија.






















Министарство саобра
ћаја и поморств
а

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?