Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кушевија о Закону о извршењу Одлуке Уставног суда: Право на мјесечну накнаду за кориснице којима је њиховом вољом престао радни однос на одређено вријеме

Објављено: 23.07.2018. 20:23 Аутор: мрсс

Данас, 23. јула 2018. године, у сали Министарства рада и социјалног старања, Горан Кушевија, в.д. директора Директората за социјално старање и дјечју заштиту одржао је састанак са директорима центара за социјлани рад.

Кушевија је инфомисао директоре да је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о извршењу Одлуке Уставног суда У-И бр. 6/16 у скупштинској процедури и да у складу са Приједлогом право на мјесечну накнаду могу остварити кориснице којима су ради коришћења права на накнаду по основу рођења троје или више дјеце њиховом вољом престао радни однос на одређено вријеме, као и да ће то право моћи да остваре ретроактивно.

Новина у Закону је и основица за обрачун и плаћање доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за кориснице, као и то да ће центри доприносе обрачунати и уплати у складу са законом, за кориснице којима су до сада уплаћени доприноси за пензијско и инвалидско осигурање, а на исти начин ће се обрачунавати и уплатити за кориснице које су наставиле да користе право на мјесечну накнаду. Приједлогом је успостављен инспекцијски надзор и примијена казнене политике за прекршај за правно лице, одговорно лице у правном лицу и корисницу.

Директори центара су обавијештени да је за уторак, 31. 07. 2018. године планиран састанак у Специјалној болници за психијатрију „Доброта“ у Котору којем ће присуствовати представници Министарства здравља, Министарства рада и социјалног старања и директори центара за социјални рад на којем ће се разговарати о могућности измјештања корисника из те установе те да је потребно ажурирати информације о корисницима.

Такође, на састанку је разговарано о обавези коју Министарство има у складу са препоруком Комитета за права особа са инвалидитетом да се усвоји принцип одлучивања уз подршку умјесто замјенског одлучивања, те да у том контексту треба иницирати поступке за враћање пословне способности лицима којима је одузета, а која су смјештена у установама социјалне заштите.

Кушевија је истакао да Министарство рада и социјланог страња и Завод за социјалну дјечју заштиту у сарадњи са УНИЦЕФ-ом раде Анализу рада центара за социјлани рад и да ће предметном анлизом идентификовати недостациу система и дати препоруке за унапријеђење квалитета рада.

ПР служба Министарства рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?